Što jede grouse?

Grouse je "biljojeda" ptica, čak se može reći da je osnovica njegove prehrane drvena hrana. Osim crne grouse, ova sklonost "okusa" postoji osim u zečevima, jastucima i beaversima. Naravno, postoji dijabetes i razlike u prehrani, ona je uglavnom povezana s doba godine.

Ljeti, ova ptica se hrani lišćem, pupoljcima i cvijećem biljaka i stabala, kao "delikatesa", sadnica žitarica i djeteline. Čim se plodovi počnu sazrijevati (isti borovnica, breskva, borovnica itd.), Oni odmah postaju dodatak hrani.

Zimi, naravno, sve siromašnije. U hladnoj sezoni, crni grouse mrvljaju oko pupova, vrhove grana listopadnih stabala, kao što su breza, šupljina, jasena, a također jedu i borove igle. Naravno, drvena baza (grana) slabo je hranjena i gotovo neprobavljiva od strane tijela, ali postoje ćelavice (u kore, bubrega i naušnica) koje pružaju potrebnu količinu hranjivih tvari.

Sposobnost da se reciklira sve to je zasluga početnog kljuna (s kojom se crni kopčica može ugrizati iz iste grane) i ptičji trbuh, koji je zapravo isti kao u svim pilićima. Mehaničko mljevenje odvija se u želucu, ili bolje brušenje kroz unutarnje želučane nabore i isti mali kamen koji se ptica posebno akumulira tamo u ove svrhe.

Ne mogu se zaustaviti i proteinska hrana. Njezina crna loza, u pravilu, koristi se za hranjenje pilića. Ovdje i mravlja jaja, mahune, razni insekti i njihove ličinke. Zahvaljujući tome, pilići rastu brže.

I za referencu: Grouse je rezidentna ptica. Mogu promijeniti svoje stanište samo zbog nemogućnosti hrane u ovom području. Ali se vraćaju opet u pravo vrijeme.

Što se hrane

Grouse je šuma i šumska stepa ptica. Zauzima rubove, male proplancice i brežuljke prekrivene grmovima. Voli bobice i mlade pupoljke od breze, čelika i gume. Obuhvaća širok spektar staništa, uključujući područja Paleoartičke i Neoarktičke.

Ptica crna loza: opis

Grouse je velika ptica s gustom i masivnom gradnjom, malom glavom i kratkim vratom. Po težini može doseći šest i pol kilograma. Duljina raste do 1,1 metra. Od ostalih članova reda pilića razlikuje se potpuno pernati metatarsus i peraje debele nosnice. Većina grouse također imaju podnožje i podnožje prstiju. Na području očiju crne grouse prolazi goli prsten s masnim crvenim pigmentom.

Čezlo je kratko, ispupčeno u gornjem dijelu i gusto na podnožju (njegova širina obično prelazi visinu). Nostrils skriveni pod malim perjem. Krila - kratka, zaobljena. Urezani, skraćeni oblik repa. Stopala - pernate. Prednji prsti na šapama povezani su membranom, a leđa ima višu poziciju i ima pernatu tarzu. Crne grouse su karakterizirane dimorfizmom, tj. U boji obloga, mužjaka se razlikuju od ženki, koje su najmanje šarene i više su maskirane u boji.

Vrste grouse

Danas se grouse obitelj sastoji od 17 vrsta, ujedinjene u 8 rodova, koje uključuju:

  • Bonasa (lijeska) - obični, ovratnik i Severtsov;
  • Centrocercus (crna grouse) - zajednička kadulja i Centrocercus minimus;
  • Dendrapagus (plava grouse), koja uključuje svoje istoimene vrste;
  • Falcipennis (crna grouse) - uobičajena i kanadska;
  • Lagopus (bijeli rascjep) - uobičajena, bijela i tundra;
  • Lyrurus (Black Grouse) - bijela i crna mrlja;
  • Tetrao (drvo-grouse) - obični i kameni;
  • Tympanuchus (livadska crna šiljka) je obična livada i oštro obješena.

Stanište Black grouse

Grouse živi u šumskim stepama i šumskim područjima euroazijskog kraja, od istočnih regija Pirineja i završava istočno od Mandžurije pa se stoga može naći iu Škotskoj i Mongoliji. Stanište ove ptice obuhvaća:

  • Paleartička zona (nalazi se kavkaza, kamen i obični kopolje, crna grožđa-Kosach);
  • Neoarktička zona (čašica, lješnjak, crna loza, obična i kavkaska crna loza, kamenica).

Neoarktička regija obuhvaća zemlje starog i novog svijeta smještene u umjerenoj klimi - to su Sjeverna Amerika, Azija i Europa. Na području Ruske Federacije postoji 8 vrsta grouse: grožđica, lješnjak, kamen i zajednički vulkan, kavkaski lud, Kosach, bijeli i tundri jazbuni.

Za razdoblje gniježđenja, crni izmet izbjegava gluhe šume s visokim stablima, odabiru stabla lipe i jabuke u blizini s požarima i opsežnim reznicama, šumama breza koje se izmjenjuju s poljima žitarica, rijetkim niskim šumama i rubovima gdje su suha mjesta i bobice.

Što jede crnu grouse

Grouse je uglavnom biljojava ptica. Oni konzumiraju hranu za životinje u ranoj dobi, pilići, ali s vremenom prestaje važiti za njih. Posebna raznolikost u hrani opažena je u proljeće i ljeti. Zatim crna grouse jedu sjeme, cvijeće, pupoljci, pupoljci, listovi brojnih grmova i zeljaste biljke, koje ovise o geografskoj regiji.

Zimi, crni grouse uglavnom otvaraju izbojke, naušnice i pupoljci drveća - šupljina, vrba, alder i breza. Također se hrani "zimskim" borovim kukovima i bobicama od smreke. No, u prvim danima njihovih života, crni izmet treba isključivo životinjsku hranu i jede muhe, komarci, cvrčare, pauci, bedbugs, mravi, gusjenice, kukci i drugi insekti. U probavnom sustavu odrasle crne šupljine mora sadržavati male šljunak koji olakšavaju probavu hrane, doprinoseći njihovom mljevenju.

Potisak struje

Značajne promjene u ponašanju crnih konja započinju odmah s početkom prvog znaka proljeća. Grožđe postaje aktivnije i živahnije, što neposredno prethodi početku struje, koji pada na različite datume u ožujku, na temelju geografske regije tih ptica.

Za crnu grouse, stepenaste površine, ponekad 5-6 km od šume, odabiru se tuberkuloze na poplavnim livadama prekrivenima grmovima, šumskim rubovima, proplancima i livadama. Mjesta za struju, u pravilu, su konstantna i ne mijenjaju se, tako da lovci mogu rudariti crne gajbe pomoću sit-up metode. Među prvima se pojavljuju stari muškarci, a nakon nekog vremena se pridruže i mladi. Jači pojedinci prošle godine sudjeluju u struji zajedno s odraslom pticom, slabiji ostaju na rubu, pridržavaju se rubova tokovishch.

Pjesma grouse sastoji se od 2 dijela. Prvo, ptice su smještene na drveću, odakle daju zvukove nalik na nakupljanje golubova - to je tzv. Mrtvačnica, koja se čuje oko dva ili tri kilometra, utapajući glasove svih ostalih ptica. U drugom dijelu pjesme, zvanom chufykanie, crna ljuštura, važno je govoriti na tlu, okrećući rep, pušeći vrat i bacajući mu glavu.

Brutalni dvoboji počinju između mužjaka, u kojima se ponašaju baš kao i redoviti pijetlovi, pokušavajući uzrokovati bolne udarce jedni na druge. Gubavac se smatra crnim ubodom koji je napustio bojno polje. Broj muškaraca koji se skupljaju u tokovskom jeziku često varira od nekoliko do desetaka ili čak stotina pojedinaca u onim mjestima gdje živi vrlo veliki broj crnih žrtava. Tijekom tekuće, ženke ostaju na periferiji travnjaka, čekaju na pobjednike i dolaze samo u zalasku sunca i na izlasku sunca.

Grouse Nest

U susjedstvu se gnijezdi crni grouse s mjestima rasta divljih bobica - bliže jagodama, borovnicama i kamenoj bobičastini, s kojima se mlade životinje hrane rastu. Mjesta za polaganje jaja odabiru se pod krinkom grmolikog raslinja. Izvana, gnijezdo grouse izgleda kao mala depresija u tlu, razbacana lišćem, stablima, grančicama, perjem i mahovinom. Dubina posude doseže od 4 do 6 centimetara, promjer - od 16 do 22 centimetra.

Ukupno ima 4-14 jaja (obično 6-8) svijetlih oker tonova i tamnih smeđih točkica. Broj položenih jaja ovisi o padu prinosa / usjeva u godini: manji broj ukazuje na nedostatak hrane. Otvaranje počinje odmah nakon polaganja zadnjeg jajašca. U južnim zonama ovo razdoblje pada početkom svibnja, na sjeveru - krajem svibnja i početkom lipnja. Zanimljivo je da se stare žene gnijezde ranije nego mlade. U slučaju gubitka zidanja, mogu odgoditi drugu, zbog čega je vrijeme brkanja u crnim grouse vrlo rastegnut i nema jasne granice.

pomoći psihologiji

Možete li savjetovati bilo što osjetljivo na psihologiju pomoći? Razjasnit ću pitanje: zapravo nisam Majka Tereza, ali s vremena na vrijeme pokušavam pomoći nekome, na primjer, najjednostavnijem stvaru - s novcem, ako sam... Vidi više →

Gdje to živi, ​​kako izgleda, koliko živi ptica i kako se hranjenje crne grouse

Priroda nikad ne prestaje zadiviti osobu raznovrsnim bojama, bizarnim oblicima i zadivljujućim ponašanjem pojedinih predstavnika flore i faune. Posebno mjesto u svim ovim različitostima zauzimaju ptice. Glasovi, navike, pojava mnogih, posebno najsvjetlijih predstavnika, odavno su postali domaćinstvo. Svatko zna trilerove u noćnim krugovima, pilota. Kako izgleda crna loza, što se hrani, gdje živi, ​​na kojim područjima treba tražiti i kako pronaći trenutke, malo ljudi zna.

Ptica crna loza: opis

Šarolika, neopisiva ptica veličine male piletine je ženska crna loza. Veće i svjetlije boje, od plave boje do crne do zelene boje, s ljubičastim ili bijelim - to je crna loza. Podjela boja omogućuje malom broju žena da odaberu par iz velikog broja raznolikih i atraktivnih mužjaka.

Veličine pojedinaca karakteristične su za poredak pilića:

  • ženke dostižu dužinu od nešto više od 40 cm s težinom do 1 kg;
  • mužjaci su veći - duži od 50 cm, težine do 1,5 kg.

Razlikuju se od drugih predstavnika pilića, crnih konja, s potpuno pernatim metatarsima i gusto prekrivenim perjem i nosnicama. Većina zastupnika ima i perje na podnožju prstiju.

Mužjaci pružaju jedinstvenu ljepotu ekspresivnim obrvama svijetle crvene boje i repu podijeljenog u obliku lire - na vrhu crne s ljubičastim nijansom, a odozdo je ukrašeno snijega bijelim perjem. Neupadljiva boja ženki također ima svoju razliku, izraženu poprečnim sive, žute i smeđe pruge s bijelim perjem na donjoj strani repa.

  • kratki ispupčeni kljun;
  • nosnice skrivene perjem;
  • zaokružena kratka krila;
  • skraćeni rep;
  • pernate noge;
  • membrane na prednjim prstima;
  • dimorfizam - razlika između boja ženki i muškaraca.

Gdje živi grožđe?

Zemljopis grouse obitelji zastupljene su obje različite latitudes i kontinenti. Nađeni su različiti tipovi ptica:

  • u Sjevernoj Americi - na otvorenim prostorima Kanade i Aljaske;
  • u Europi, od Britanskih otoka do Alpa i Ardennesa;
  • u Euroaziji - od baltičkih do Ukrajine;
  • u Kursk i Volgograd regijama Rusije;
  • u sjevernom dijelu Baikal i na području Ussuri.

Ptica se može naći u šumskim stepama i šumskim područjima, u palearktičkim i neoarktičkim zonama. Njihovo stanište je neograničeno, kao i broj vrsta i podvrsta ptica. To su bijele, kamene, zajedničke, kosachs, drvo grouse, lješnjaka grouse, divlje guske, jarebice i drugih predstavnika grouse.

Tijekom gniježđenja, ptice se migriraju u lignje i šume stabala daleko od dubokih šuma s visokim stablima i bliže opeklinama i proplancima naizmjence s poljima gdje možete profitirati od žitarica. U nedostatku pogodnih uvjeta, mogu opremiti gnijezda u šumama breze, slabim šumama i šumama, u blizini suhih mjesta i bobica. Često se nalazi na periferiji poljoprivrednog zemljišta i livade livade. Najviše omiljeno mjesto smatra se šumama breze, zbog čega se u Njemačkoj crne pjege zovu breskve.

Što jede crnu grouse

Dijeta prehrane crnog grousa je jednako raznolika kao i njegovo stanište. Osnova prehrane sastoji se od hrane biljnog podrijetla. Raznolikost plodova, sjemenki, biljnih pupoljaka - izbor i specifične vrste ovise o zemljopisnom položaju staništa svake vrste.

Sezonske promjene u prehrani određene su i zemljopisnom širinom po kojoj životinje žive. Može se nalaziti u različitim kombinacijama bušenih pupova i naušnica, divljih ružičastih bobica i smreka. U gorju, zimska prehrana može uključivati ​​mlade igle i sjeme smreke.

Pilići za hranjenje imaju svoje osobine. Tijekom razdoblja rasta, oni trebaju proteinske hrane, s kojima crnci opskrbljuju mnogo potomaka. To su uglavnom najrazličiti predstavnici insekata - skakavci, cvrčci, mušice, kornjaši, pauci, kukci, mravi, gusjenice, komarci. Kad napušta ranu dob, životinjska hrana gubi svoju važnost, a ptica prelazi na konzumiranje velikih količina sjemena, cvijeća, pupova, cvata, lišća grmlja i zeljaste biljke.

Osnova prehrane sastoji se od hrane biljnog podrijetla.

Zimi, dijeta se sastoji od izbojaka, naušnica i pupova od drveća - breza, jasena, vrba i šupljina. Također, ptice pokušavaju dobiti "zimski" borovnice i bobice od smreke.

Važno je! Obvezna komponenta prehrane odraslih reprezentativaca - sitni šljunak. Oni pomažu u olakšavanju probave hrane bušenjem u bujnu masu.

Potisak struje

S početkom proljeća ponašanje ptica se mijenja. Oni postaju aktivniji i živi, ​​što ukazuje na skori početak približavanja vremena sezone parenja, što je posebno za crne grouse i padne u ožujku. Ima svoje jedinstveno ime - aktualno. Ona kombinira dva značenja - s jedne strane, to je proces odabira partnera i stvaranje para crnih konja i konja - sadašnjost, as druge strane, mjesto bračnih igara - struja.

Steppe područja, otvorene šume ili poplavne livade, livade, proplanci i šumski rubovi služe kao trenutni. Nakon što su izabrali jedno mjesto struje, ptice ga ne mijenjaju - ostaje konstantna. To omogućava lovcima povratak iz lova s ​​velikim brojem plijena. Glavna stvar je znati određeno mjesto i samo čekati vrijeme u zasjedi za proizvodnju niza točnih hitova.

Prvo se pojavljuje na trenutnim starim muškarcima. S vremenom će mladići doprijeti do njih. Prošle godine muškarci mogu sudjelovati u struci pod jednakim uvjetima s predstavnicima odraslih. Slabi moraju zadržati granicu struje, gledajući na konkurenciju sa strane.

Tokovanie počinje govorima muškaraca. Oni pokazuju svoje vrline na zubara, prvo izvode originalne pjesme nalik na tupom žubor, a potom se kreću na plesne elemente - prigušujući repove, važno je nestle na tlu, emitirajući druge zvukove - chufykanie. Prezentacija završava borbama podnositelja prijave, slično kao i koktel, kada protivnici pokušavaju izazvati bolne udarce jedni na druge. Tijekom bitke, crna gruda je tako upije u akciju da ne primjećuju ništa oko sebe. To ih čini lakšom plijenom za lovce, koji su crnom grouse dali nadimak - gluho-crni jarebica. Gubi onaj koji prvi napusti bojno polje. Tijekom tekućeg protoka struje može se prikupiti od dvije jedinice do dvadesetak, a ponekad i stotine muškaraca.

Do kraja borbi crnci stižu, pozdravljaju pobjednike i uklanjaju s njima iz tokishcha za parenje. Žene nemaju žurno odabrati muškarca, a zapravo im je to pravo, čekaju na određivanje najstijenijeg i najjačeg predstavnika.

Grouse Nest

Svi krmeni, bez obzira na vrstu i zemljopisni položaj, žive u velikim stadima. Životni stil vodi sjedeći. U potrazi za hranom, ili u slučaju opasnosti, stado čini letove iznad prilično velikih (do 10 kilometara) udaljenosti. Lete lijepo, ali vole provoditi više vremena na tlu, gdje organiziraju mjesta za gniježđenje.

Tipično, gnijezdo je mali udubljen obrubljen starim lišćem, perjem i mahovinom, pomiješanim s malim grančicama. Dubina posude varira od 4 do 6 centimetara promjera 16 do 22 centimetra. Skrivanje gnijezda u guštaru. Mjesto je odabrano nedaleko od bobica - polja borovnice, jagode, kamena-kamena, koja će biti hrana za buduće piliće.

Puno polaganje ima od 4 do 14 jaja, u prosjeku je 6-8 jaja, koje imaju svijetlo oker ton s smeđim zakrpe. Broj jajašaca koje položi kokoš utječe na prinos godine. Manje mogućnosti dobivanja dobre hrane, manje će biti jaja. Nedostatak hrane utječe ne samo na broj mladih životinja, već i na njihovo zdravlje. Zato priroda odmah ispravlja kvantitativne pokazatelje.

Grouse na gnijezdu

Čim ženka postavlja posljednje jaje, počinje izlijevanje. Na jugu ovo razdoblje pada početkom svibnja, na sjeveru krajem svibnja ili početkom lipnja. Zanimljiva činjenica! Starije žene započinju uzgoj ranije od mladih. To je zbog činjenice da ako izgube zid iz bilo kojeg razloga, oni svibanj imati vremena odgoditi i sjesti kroz drugi. Dakle, vrijeme izlijeganja u crnim grouse nema jasnih rokova i granica, protežući se kroz dugo razdoblje.

Nakon parenja mužjaci ne sudjeluju u "obiteljskom životu". Sve odgovornosti za gniježđenje, inkubaciju i hranjenje pilića pada na ženu. Potomstvo se javlja za mjesec, rjeđe - tri tjedna nakon početka inkubacije.

Zimovanje i hranjenje crne grouse

Sjedilac životnog stila od grouse i grouse ih čini prilagoditi preživljavanju u hladnoj sezoni. Ako u zimi promatrate ponašanje tih ptica, njihova ovisnost o brežuljcima postaje jasna - "Naušnice" od breze su omiljena delikatesa crnog ludila i temelj njihovog preživljavanja u gladnoj sezoni. Dobar dodatak prehrani također su različiti bobice grmova koje se skrivaju pod snijegom i zadržavaju svoje prehrambene osobine.

Drugi uvjet neophodan za uspješan preživljavanje zimi je duboki, pahuljasti snijeg. Ako je mraz blaga, stado gotovo cijelo vrijeme provodi na stablima, s vremena na vrijeme stvarajući male letove do mjesta za hranjenje. U večernjim satima, dobro jedu, zaronju ravno s drveća u snježne pukotine, gdje se spuštaju za noć. U najtežim zimama, kada temperatura padne ispod 20-25 stupnjeva Celzija, crni grouse mogu provesti nekoliko dana u snježnim skloništima. Dolaskom odmrzavanja, oba mužjaka i ženke prelaze na stabla, gdje ne samo da provode cijeli dan, već i provode noć.

Sjedilački stil života grouse i grouse čini ih prilagoditi preživljavanju tijekom hladne sezone.

Crna grofica koja živi u gorju, gdje je zimska prehrana još slabije nego na ravnicama, ima svoje sredstvo za opstanak. Čak su se prilagodili da se hrane mladim iglicama i sjemenkama smreke.

Vrste grouse

Vrste crnih pasa su vrlo raznolike. Njihov atraktivan podatak o težini i ukusu čini pticama predmet lov, a njihov stil života i navike olakšavaju lovce loviti. Predator i nepromišljeno istrebljenje ovih lijepih ptica stavilo je neke vrste na rubu izumiranja. Da bi se spriječio potpuni nestanak grouse navodili su se u Crvenoj knjizi.

Najpoznatije vrste uključuju:

  • crna grousa ili polje, livada;
  • bijele rase;
  • plava ili dimljena;
  • kadulje (pelina).

tetrijeb

Najpoznatiji je, zbog široke distribucije, tip crnog grouse. S njim je, sa svojim bojenjem, karakterističan oblik repa, s bijelim podlogom koji je povezan s amateri i poznavatelji faune ptica pasmine crne grouse.

Kosach se može naći na prostranim prostranstvima stepa, u šumskim stepama i šumama iz Švicarskih Alpa i Velike Britanije na zapadu, do Ussuri taige na istoku.

Za naselje jata odabiru mjesta s otvorenim prostorima - polja, livade, velike proplancima, pored šumskog drveća, grmlja grmlja, breze i crnogoričnih šuma. Ljeti, otvoreni prostori i poljoprivredno zemljište služe kao izvor hrane za njih, a grmlje pružaju sigurno utočište gdje se možete lako sakriti od prirodnih neprijatelja (lisica) i lovaca.

Kavkaza

Ime je dobilo po staništu - to je područje Kavkaza i Turske. Divljači kavkaskih penjanja penju se u visoravni (do 3 km), gdje se na padinama prekrivaju rododendroni, smreka i male otočiće od breza. Za uzgoj pilića, ženke se spuštaju na 2,5 tisuće metara, gdje grade gnijezda.

Oni se razlikuju od svojih bliskih srodnika - kosachs - samo u minijaturnim veličinama - ženke ne rastu više od 40 cm i ne dobivaju težinu iznad 0,9 kg, a mužjaci, odnosno - ne više od 50 cm i 1,1 kg. Pojedinci muškog spola izgledaju skromnije - nedostaju bijele perje na donjoj strani repa, a rep samo izgleda više kao kukica savijena na dno.

Druga razlika između kavkaske ludorije - u ponašanju parenja igara, ona također može biti aktualna sama. Ova vrsta crnih gajenja ugrožena je i navedena u Crvenoj knjizi.

Crna grožđa

Malo poznato, čak i među profesionalnim ornitolozima. Nalazi se u Sjevernoj Americi južno od Aljaske i Kanade, na ravnicama iu šumama u regiji Rocky Mountains. Uključuje dvije vrlo slične vrste:

  • smokva - ima boju tamnosive tonove;
  • plava - nosi plavo s zelenom bojom.

Nos je narančasta ili crvena, podvezica je bijela. Ženke imaju tradicionalno skromnu smeđu boju s sivim mrljama i rep tamne sjene.

Nakon proljetne i ljetne sezone između crnogoričnih šuma na ravnici, podizanje pilića, stado ide visoko u planinama, gdje provodi cijelu zimu.

Crna grožđa

Najveći članovi obitelji grouse. Živi u velikom Sjevernoj Americi. Duljina mužjaka doseže do 80 centimetara i teži oko 3 kg. Oni zaslužuju svoje ime, kao i kavkaski crni izmet, zahvaljujući naviku da se naselimo pokraj patuljastih šikara pelina, koji su obilno prisutni u njihovim staništima - podnožju ravnicama stjenovitih planina. Grm služi kao prirodno sklonište od neprijatelja i pruža hranu gotovo cijelu godinu.

Vanjski podaci pelina ili, kako se također naziva, mudraci zalogaja zaslužuju posebnu pažnju. Njegova izvorna boja teško je zbuniti s bilo kojom drugom vrstom grouse.

Iako su osnovne boje bojanja vrlo jednostavne - sive, bijele i smeđe, njihove kombinacije stvaraju jedinstvenu sliku. Repni pernici okrenuti prema krajevima muškarca, u otvorenom stanju, formiraju ventilator koji vizualno sliči glavnici američkih Indijanaca (pernati krunu). Predivno bijelo bijelo "jabot" kroči crnim mrljama na grlu, bradi i trbuhu ptica. Slika je popunjena svijetlim žutim obrvama mužjaka.

Grouse je plemenita ptica. Većina ljudi to može vidjeti samo na fotografiji, sjećati se, rješavajući križaljku ili pregledavajući enciklopediju za djecu, dajući izvješće čitajući cijeli razred. Ostatak ptice poznat je više ornitologa i lovaca koji znaju svoju cijenu i maksimalne informacije o tome.

Što se hrane

U šumskim i šumskim stepaškim područjima Rusije nalazi se lijep crni grouse. Ovaj član obitelji grouse je znatno manji od divljake: njezina težina ne prelazi 1,5 kg, kao u slučaju prosječne kokoši.

Ova ptica je sjedila. Samo potpuni izgladnjivanje može uzrokovati da crni zečevi neko vrijeme napuste svoje stanište. To se ponekad događa zimi, u većini gladno doba, ali s početkom topline, životinje se vraćaju na svoje poznata mjesta kako bi započeli sezonu parenja i uzgoja.

Dijeta crne dlake ovisi o doba godine. U ljeto, crna grouse jedu lišće, pupoljci, cvjetovi mnogih biljaka. S užitkom se hrani na sadnicama žitarica u poljima, hrani se livadama djeteline. Kako se divlje bobice sazrijevaju, izbornik također uključuje i medusobanke, borovnice i borovnice. U jesen se male skupine crnog mesa šalju dva puta dnevno na hranu na poljima zrna.

S početkom zime, ptica mora biti zadovoljna s manje oskudne i grube hrane.

Što jede crne pjegice u hladnoj sezoni? Zimi, ptice proždiru pupoljci, krajevi grana breze, čelika, jabuke, mogu jesti iglice. Da bi probavili ovu vrlo lako probavljivu hranu, ptice jedu sitne šljunke - ove sličice s minijaturnim mlinovima olakšavaju brušenje grubog hrane u trbuhu crne grouse.

U proljeće, crna grouse jedu mlade iglice ariša, natečene pupoljke od breze i jasena, leti do zimskih polja da se blaguju na svježim izbojcima žitarica.

Za hranjenje pilića, roditelji prikupljaju više hrane bogate kalorijama: mravlja jaja, kukci i njihove ličinke, mahune. Na tako visokom proteinskom izborniku, pilići brzo odrastaju. Maloljetnici se hrane uglavnom bobicama, postupno se prebacuju na biljnu hranu.

Dobrobit populacije crnih zrnaca ovisi o prisutnosti velikog broja breze, čelika i jabuke na zimovalištu, kao i bobica na kojima mlada crna krma dobiva snagu.

Gdje ptica grouse živi i kako živi: neke korisne informacije

Grouse je prilično velika ptica koja pripada obitelji fazana, čija je staništa vrlo opsežna: to je šuma, šumska stepa i djelomično stepa Eurasia. Možete se upoznati s tom pticom na području Ruske Federacije. Najčešće vodi sjedeći način života, ponekad luta u potrazi za hranom. On preferira živjeti na rubu šume, u dolini velikih rijeka.

Ove ptice imaju nekoliko vrsta:

  • livada;
  • Oštar repom;
  • crni grouse;
  • plava;
  • Bijeli kašalj;
  • pelin.

Neki od njih su stavljeni na čovjeka na rubu izumiranja i sada su pod zaštitom.

područje

Najčešći crni grouse u duljini Britanskih otočića i Alpa na Korejskom poluotoku i Ussuri regiji.

Na zapadu iu središnjem dijelu Europe, ove ptice žive u šumama, nastanjuju se u planinama. Uzduž sjeverne obale Danske, Belgije, Nizozemske, također ih možete upoznati. U Aziji, ove ptice se često nalaze u Kazahstanu, Kini, Mongoliji, Sjevernoj Koreji. U nekim su područjima ptice bile potpuno uništene od strane čovjeka (na primjer, crne grouse nisu pronađene na istočnom suvetovštini).

Na području Rusije crna grouse također imaju vrlo široku paletu. Na sjeveru se nalaze u sljedećim područjima:

  • Poluotok Kola;
  • Arkhangelsk regija;
  • Republika Komi;
  • Tyumen regiji.

Na jugu živi na sljedećim područjima:

  • Kursk;
  • Volgograd;
  • Voronjež;
  • doline Urala i Samara.

U istočnoj Rusiji može se vidjeti crna loza:

  • na sjeveru Baikal;
  • u dolinama rijeka Gorin i Argun,
  • uz rijeku Ussuri.

Grouse-Kosach se također često nalazi u baltičkim državama, Ukrajini, Poljskoj i Njemačkoj. Ova ptica se može vidjeti u Kazahstanu, osobito u sjevernim regijama, iu Mongoliji.

Očito, stanište tih ptica je prilično široko. Ponekad, u potrazi za hranom, migriraju na kratke udaljenosti, čime se proširuje zona staništa.

Veliki predstavnik crnog grouse, Kavkaz, ima manje ograničeno stanište: to je područje Rusije (Kavkaz), Azerbajdžana, Armenije, Gruzije, Turske. Najčešće se smjeste i gradi gnijezda na znatnoj visini, više od dva i pol kilometra iznad razine mora, i hrane se još više - na visini preko 3 km!

Ove su ptice također u Sjevernoj Americi, tako da mudraci vole ovaj kontinent. Zimi, živi u blizini farme, hraneći se na njihovu štetu, a za vrijeme tokene se kreće do šumovitih trava.

Wormwood grouse preferira gnijezde u neposrednoj blizini Rocky Mountains u Turkmenistanu, u gustoj dimu. Zimzeleni šumi naseljavaju grožđa.

staništa

Kosachis radije živi u takvim šumama, gdje postoje otvorena područja: u pravilu, malih šuma i svjetlosnih šuma. Često se naselite na rubovima poljoprivrednog zemljišta ili livade livade, na opekotine ili proplancima. Izbjegavane su tamne guste šume. Oni vole brežuljkaste šume, rjeđe - grmlje i močvare. Najomiljenije mjesto na kojem želi živjeti crna šumica je šumska breza, nije ništa drugo da se u Njemačkoj ova simpatija ptica naziva bukom!

Prije su se ptice naselile u stepama, ali tijekom poljoprivrednog razvoja, te su zemlje prenesene na čovjeka koji je pritisnuo krilate divove.

Ove ptice vole gnijezde na tlu, osobito odabiru sigurno mjesto u gustim grmljem ili šikarima. Ponekad za "prebivanje" odabire se mala depresija u tlu. Izgradnja gnijezda je odgovornost žene, muškarac neće sudjelovati u tom procesu. Gotovo "dom" je izolirano perjem, suhe trave.

Grouse puše oko 6-8 jaja i inkubira ih. Oko mjesec dana kasnije, ponekad - tri tjedna - pilići izlegu. Njihova hrana u prvim danima života bit će ličinke i insekti. Međutim, odrasle ptice vole biljnu hranu: pupoljci, lišće, bobice, češalj, cvjetovi i sjemenke.

Kavkavski crni konji skloniše se sklanjaju u šikare rododendrona i divlje ruže, nastanjuju male borovnice i gnijezde među niskim rastućim borovima. Gnijezda se smjeste u grmlje ili na livadnim padinama, ženka se bavi inkubiranjem jaja i brigu o potomstvu. Jaja obično ne prelaze šest.

Poput uobičajene crne grouse, balkanski predstavnici više vole držati se u stadu, u zimskom razdoblju ženke se sklanjaju muškarcima. U proljetnim mjesecima, ptice se penju na stabla kako bi okusile svježe pupave ili izbojke. Nakon što su uhvatili snažne noge za prtljažnik, mogu se dugo zadržati naopako. Ptice ne vole mijenjati svoje prebivalište, što je bio razlog njihovog gotovo potpunog uništenja: lovcima nije bilo teško naći gnijezda ove velike ljepote.

izgled

To su prilično velike ptice, dugačke oko 45 cm i teške oko kilograma. Mužjaci - prekrasni vlasnici crnih pera s bojom, iznad očiju, poput obrva, smješteni su crvenim prugama. Beak crna, šape tamne boje. Podnožje i pernici na unutarnjoj strani krila su bijeli i trbuh je smeđa. Letite perje smeđe tamne boje s bijelom impregnacijom, tzv. Ogledala. Kontrolna pera su crna. Ptica izgleda vrlo lijepo zbog glatkog savijanja ekstremnih repnih pera.

Ženke su manje atraktivne u izgledu. Oni su manji u veličini, obojani u žute-smeđe ili sive-žute boje s poprečnim prugama. Rep nije tako lijep kao u muškaraca i puno kraći.

Nestlings su također raznoliki, njihove boje uključuju smeđe, bijele, smeđe, žute pruge i mjesta.

Zanimljive činjenice

  • Ženka je jasno izrazila seksualne karakteristike: čak i neiskusne neće zbuniti mužjake i ženke. Ženke su šarene, smeđe-sive, rjeđe - tamno žute, čine zvuk slične kopiranju, a mužjaci su crni, zeleni ili purpurni sjaj, vlasnici jasnog glasa.
  • Crne šupljine razlikuju se izuzetnim sluhom i oduševljenim vidom, stoga osjećaju opasnost od daljine.
  • Mužjaci ne uzimaju gotovo nikakvu ulogu u uzgoju pilića. Oba raspored gnijezda i njegu mladih obavljaju žene. Oni hrane bebe i pažljivo ih skrivaju od opasnosti. Ako ženke vide približavajućeg grabežljivca, skrenut će pozornost na sebe, bježeći od gnijezda, kako bi spasili piliće na taj način.

Način života

Vodi zemaljsko postojanje, kreće se na drveće samo u potrazi za hranom. Međutim, to dobro odlazi, može pokriti desetke kilometara bez zaustavljanja. Ona preferira živjeti u stadima koja mogu doseći vrlo impresivnu veličinu - do 300 ptica različitih vrsta.

Vrijeme posebne aktivnosti je rano ujutro ili kasno navečer.

hrana

Kavkavski crni jarbol ljeti voli sjemenke, bobice, lišće i travu, a zimi hladno će rado jesti bušene naušnice, pupoljci, iskopati plodove i sjemenke ispod snijega.

Kosachas su također biljojedi: hrane se na pupoljci s užitkom (i breza i ostala stabla: šupljina, vrba, jasen, bobice (borovnice, divlja ruža, trešnja, borovnice, sjemenke), ponekad i jesti insekte, ali ova hrana je češća u pilićima. ptice žive bliže poljima na blagdan preostalog zrna nakon žetve. U nepovoljnim godinama njihova hrana postaje češeri i borove iglice, bobice od smreke.

Zimi

Grouse ne leti u toplim zemljama, preferirajući zimu u mjestu stalnog staništa. Ova se ptica iznenađujuće prilagođava teškim sezonama: živeći pored bobica, hrane se svojim pupoljcima. I sama u hladnoći, zagrijava se snijegom: uranja u stablo snijega, probijajući pravi mali kanal i kulminira u "sobi" gdje je crna loza i prolazi kroz loš vremenski uvjeti. Međutim, nakon što je čuo kako se snijeg probija pod šapama približavajućeg grabežljivca, osjetljive ptice odmah puše prema gore i odletjeti.

Malo uzgoj

Gniježđenje grouse počinje u proljeće. Mužjaci su smješteni na rubu šume ili u čistini i počinju teći - da proizvode čudne, melodijske zvukove, privlačeći pomagače. U ovom trenutku vrlo su aktivni: kreću se oko čišćenja, žurbe se jedna po jedna, pokušavaju se pojaviti u njihovoj slavi.

Nakon što ženke stignu na čistinu, bitke počinju. Oni su praktički sigurni za ptice, ali izgledaju nevjerojatno! Čupavi parovi ne nastaju, jedan muž može roditi nekoliko grouse. Nakon parenja, sve brige gnijezda, jaja i pilića postaju zadatak žene.

Područje crne grouse je prilično široko, međutim, ljudska intervencija na mnoge načine dovela je do činjenice da je raspon smanjen. Najviše je utjecalo na stanovnike stepa, koji su doslovno preživjeli poljoprivredni rad. Šumske ptice i dalje se osjećaju ugodno, zauzimaju prilično veliko područje šume i stepa Europe i Azije.

Što se hrane

Grouse se smatra šumskim stepama i šumskim pticama. Živi u livadama, rubovima i brežuljcima, obrastao grmovima. Što jede crna grouse? Ova ptica voli jesti mlade pupoljke od gume, alder i breze, kao i bobice. Stanište pokriva neokartičke i paleoartičke teritorije.

Opis ptica

Grouse je prilično velika ptica s masivnom i gustom gradjom, kratkim vratom i malom glavom. Prema težini, to je više od 6 kg. Duljina, torzo može doseći više od jednog metra. Razlika između crne grouse i druge pile je pernati metatarsus i nosnice. U mnogim grouse, osim toga, imaju prste. Oko očiju je goli prsten s crvenom masnom bojom.

Kljun grouse je kratak, ispupčen na vrhu i gust u podnožju. Širina kljuna je veća od visine. Nogrice su skrivene ispod malih pera. Grožđe ima zaobljena kratka krila. Rep ima truncirani oblik, izrezan. Noge prekrivene perjem. Prednji prsti spojeni su membranom na šape. Stražnji prst ima visoku poziciju i pernatu špulicu. Dimorfizam je karakterističan za ove ptice. To znači da je bojanje perje ženki i muškaraca različito. Ženke imaju više maskirnih i ne šarenih boja.

Crne sorte grouse

Do danas, grouse obitelj uključuje 17 vrsta, povezanih u 8 rodova. Oni uključuju:

  1. Izbjegavajte obični, Severtsov, ovratnik.
  2. Kadulja, zajednička.
  3. Plava ljuštura.
  4. Kanadski i zajednički crni grouse.
  5. Grouse-Kosach, kavkaski.
  6. Kamen, obično.
  7. Akutna, livada.

Gdje je crna grouse

Ova ptica nastanjuje šume i šumsko-stepinaste zone Europe i Azije, od istočnih regija Pyrenees, i završava u istočnoj Mandžurija. Može se vidjeti u Mongoliji i Škotskoj. Staništa ove ptice su kako slijedi:

  1. Neoarktička zona - bijela, obična, kamena, sibirska ždrjela, lijeska, panjeva.
  2. Palaektička zona - Kosach, zajednička, kamena, bijela kaveza.

Neoarktička regija obuhvaća stare i nove svjetove smještene u umjerenom klimatskom pojasu: Europi, Aziji, Sjevernoj Americi. Postoji osam vrsta grouse u Rusiji: tundre i bijelog brežuljaka, Kosach, bijele, zajedničke, kamene, lijeske, sibirske grouse.

U vrijeme gniježđenja ova ptica ne voli gluhe šumske gredice s visokim stablima. Nalazi se na stablima, stablima lignja, nedaleko od reznica i šumarenja, breza šuma pomiješana s poljima žitarica, malih šuma, rubova, gdje su suha mjesta i bobice.

Što se hrane

Ako uzmemo u obzir prehranu crne grouse, i odredimo što crni grouse jedu, onda je njegova hrana često povrća. Oni jedu životinjsku hranu kad su pilići. Međutim, s dobi se povlače iz hrane za životinje. Velika raznolikost krmnih smjesa u crnoj jabučici može se naći u ljeto i proljeće. Tijekom tih vremenskih razdoblja konzumiraju puno trava i grmlja, pupova, cvijeća, sjemena. Oni se izmjenjuju ovisno o zemljopisnom položaju regije staništa.

Kako se bobice sazriju u šumi, kao hranu koriste borovnice, borovnice i sijene. U jesen, u malim jata, ptice posjećuju polja žitarica dva puta dnevno. U zimi hladne, crne grouse uglavnom pijuckaju na izbojcima biljaka, pupova od breze, čelika, vrba, šupljine. Osim toga, hrani se i borovom šumom i bobicama od smreke. Mladi pilići u ranoj životnoj dobi zahtijevaju samo hranu životinjskoga podrijetla i hrane se raznim insekata, kornjaša, gusjenica, mrava, bedbugs, paukova, cvrčaka, komaraca i muha. Kod prehrane bjelančevina pilići brzo rastu.

U probavnom sustavu odraslih grouse moraju biti šljunak koji pomažu probavljanju hrane, izbjegavajte je.

Potisak struje

Velike promjene u ponašanju tih ptica pojavljuju se odmah nakon početka ranog proljeća. Grouse živahnije i aktivnije. Ovo sugerira da će trenutni uskoro početi. Svake se godine javlja u različitim danima ožujka, ovisno o lokaciji regije staništa. Za tekuće, ptice pokupiti stepe područja koja mogu biti nekoliko kilometara od šume, kao i proplancima i proplancima, šumskim rubovima i brežuljcima u livadama s grmlja.

Obično se ova mjesta ne mijenjaju i ostanu konstantna. Zato lovci brzo pronađu plijen pomoću sit-up metode. Na stočarima stari prve stižu muškarci. Nakon nekog vremena mladi se pridruže. Jače ptice iz prošle godine sudjeluju u tokovskom zajedno s odraslim osobama. Slaba crna grouse stajati na stranu, i sjediti na rubu.

Potrošnja struje sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu ptica se nalaze na drveću, i tamo se nalaze. To je kao mrmljanje, čulo se nekoliko kilometara. Utopi glasove drugih ptica. U drugom dijelu struje, koji se zove Chufirkane, crna grofica hoda važnim po tlu, bacajući leđa glave, pušeći vrat i okrećući rep.

U ovom trenutku, između muškaraca postoje žestoke borbe, u kojima su slične običnim domaćim kolacima, i međusobno uzrokuju bolne udarce. Gubi muškarca koji je napustio bojno polje. Broj muškaraca koji su se okupili na tekućini često doseže nekoliko stotina ptica, u kojima žive mnogi crni pjegavi. Ženke na tokovische idu na rub travnjaka i čekaju pobjednike. Zatim letite tamo samo pri izlasku sunca i zalasku sunca.

Gniježđenje grouse

Gnijezda ptica raspoređena su u blizini mjesta gdje rastu divlje plodine: divlje jagode, kamene bobice, borovnice. Oni se hrane mladim pilićima. Mjesta za polaganje jaja od crnog mesa odabiru se u područjima koja su zatvorena grmovima. Vani, gnijezdo grouse izgleda kao mala rupa u tlu, prekrivena mahovinom, perjem, grančicama i lišćem. Dubina gnijezda može biti do 6 cm, a promjer do 22 cm.

U polaganju pune jaja, možete računati do 14 komada, ali u prosjeku je oko 8 komada oker boje s tamno smeđim mrljama. Broj položenih jaja ovisi o tome koliko je godina bila plodna. Ako su jaja male, to znači da hrana nije dovoljna. Hatching počinje odmah nakon polaganja svih jaja.

U južnim regijama ovo vrijeme započinje početkom svibnja, a na sjeveru krajem svibnja ili početkom lipnja. Posebnost je što stare ženke stvaraju gnijezda pred mladim pticama. Ako je polaganje jaja uništeno, imat će vremena odgoditi drugo polaganje. Stoga je vrijeme inkubacije potomaka u crnim grouse značajno produženo u vremenu, a nije označeno preciznim granicama.

Grouse: kakva je to ptica?

Poznaje gotovo svaku osobu od djetinjstva.

Kao što je poznato, crna krma je vrlo lijepa ptica, ima prilično svijetlo perje. Čim ne zovu ovu zanimljivu i veličanstvenu pticu u običnim ljudima: Chernysh, pijetao, Berezovik, Kosach!

I gdje to živi, ​​kako izgleda, koliko dugo živi crna žaba i što se hrani?

opis

Grouse je prilično velika ptica. Glava je mala i kljun je vrlo kratak. Težina varira u rasponu od 0,6 do 1,5 kilograma. Ona je prilično okretna i vitka.

Boja ovisi o svom spolu. Mužjak je lako prepoznatljiv crnim perjem plavim nijansama. A ženka ima hrđavu smeđu boju s poprečnim crnim, žutim ili sivim prugama. Podsjeća na mnoge ženke.

Ova mobilna i energična ptica provodi veći dio svog života na tlu, a zimi, često na stablima. Postoje sljedeće vrste:

Uglavnom se čuva u pakiranjima (s izuzetkom sezone parenja) s oko 200 stanovnika. Aktivno ujutro i zalazak sunca, a ostatak dana preferiraju sjediti na suncu.

Distribucija i stanište

Ova vrsta pripada obitelji fazana i živi uglavnom u šumi, šumopotoj i djelomično stepejskoj zoni Europe i Azije. Grouse se često može naći u stepi zoni, jer ne treba samo zatvoreno područje. Nastaju na mjestima kao što su:

  • Sjeverna Koreja;
  • Srednja Europa;
  • Sjeverna Afrika;
  • Skandinavske zemlje;
  • Kina;
  • Škotska;
  • Mongolija.

Ptice su vrlo česte u našoj zemlji.

Također je važno reći o načinu života, odnosno: ptica migratorna ptica ili ne? Ne, to je sjedeći pogled. I tijekom razdoblja gniježđenja gradi stanove na otvorenim mjestima, izbjegavajući tmurne polja s visokim stablima.

Druga važna i zanimljiva osobina je to što je ptica zimovanja. Zimi se njezin život mijenja. U ovom trenutku ona više voli sjesti na drveće, a noću se skriva pod snijegom, stvarajući duboki tunel u snijegu. I s jakim mrazima praktički ne izlazi iz svog skloništa, osim što odlazi na hranu za nekoliko sati.

Reprodukcija i dugovječnost

Token razdoblje počinje u rano proljeće, kada se snijeg počinje lagano rastopiti. Muškarci s karakterističnim zvukovima i nekom vrstom plesa pozivaju svoje ljubljene da se pridruže. Vrlo često u sezoni parenja događa se borba.

Oni nalikuju onima koji odgovaraju banketima, ali u slučaju crnih grousa, svatko, na sreću, ostaje živ. Ovo je zaista nevjerojatan i neusporediv spektakl. To možete osobno potvrditi gledanjem videozapisa ili fotografije takvog neobičnog postupka.

Muškarci troše maksimalnu snagu kako bi privukli pažnju ženki. Istodobno, tako su poligamni da tijekom sezone uzgoja desetine ženki oplode. Također u ovom trenutku oni su prilično stidljivi i tihi. Ali to ima svoje razloge: crni grouse ne mogu letjeti neko vrijeme zbog muljaža.

Nakon parenja, završava "misija" muškaraca, a sve druge odgovornosti za stvaranje i rješavanje gnijezda, inkubiranje jaja, za daljnje hranjenje i podizanje pilića prenose se na ženke.

Crna grouse žive oko 8-14 godina. No, olujni način življenja ljudi u širenju poljoprivrednih polja i privlačnost tih ptica za lovce značajno smanjuje njihov broj.

Što se hrani

Što se tiče prehrane, vrlo je raznolik. Dijeta se sastoji gotovo od biljne hrane. Oni također trebaju hranu životinjskog podrijetla, ali na samom početku njihovih života. U ovom trenutku konzumiraju insekte u vrlo velikim količinama.

Naravno, hrana ovisi o staništu i dobu godine. U proljeće i ljeti, hranjenje tih ptica je vrlo raznolik. U ovom trenutku hrani se pupoljcima od breze, vrba, šupljine, ariša, pamuka, trava, voća, raznih plodova. U otežanom hladnoći, preferiraju igle, češere, bobice od smreke.

A s početkom jeseni, ako crna ždrebica živi u blizini polja, onda bez oklijevanja i straha razvija sorte iz vrtova i polja. Ponekad pijuckaju sitnim kamenjem i gastrolitima (tvrdo sjeme). To doprinosi njihovoj normalnoj probavi, tj. Lakše je ukloniti dolaznu hranu. Ti šljunci posebno su važni u rano proljeće.

  • Ovo je pametna ptica s težinom od oko pola kilograma u potrazi za hranom koja se dugo može objesiti na granu naopako, privlačeći privlačenu bobicu ili pupoljak.
  • Kada zima dođe, područje metvica crne grouse povećava se zbog porasta uspaljenog ruba na stranama prstiju. Pomaže u boljem kretanju u snijegu.

Što se hrane

Lov za grouse.
Odrasli crni zečevi su jedna od najljepših ptica koje žive u šumi češće: plava crna perja, lire rep, bijeli zrcalo podgrupa i natečene boje boja brnova! Poznat je po izrazito svijetlim obojenim perjem. Grouse obično se naseljavaju u mješovitim, s prevlastom od šume bora. Bobice su glavna hrana za hranu. Nakon hladnog udarca, crna krmaša posjećuje polja zrna gdje se mogu naći žitarice, a zimi se crni grouse počinju hraniti isključivo na brežuljcima.

Metode lovačkog mesa variraju. Ova ptica obično se bere u jesen, zimi ili proljeće, tijekom tokova. Lov na crnu grouse u onim mjestima gdje je dopušteno proljetno lovenje smatra se jednim od najzanimljivijih i fascinantnijih lovljenja perja, najčešće provođenih iz kolibe. Ljeti su lovili crne pile s psima. U jesen, lignje se lovi punjenim životinjama, izlažući ih na stablo. Glavni zadatak lovca u zimi je priznati iz daljine noći crnih gruda pod snijegom. Puška mora imati hrpu i oštru borbu, jer je crna ljuštura vrlo snažna protiv rane.

Izgled crne grouse. Muški škrinjak s bijelim prugama na krilu, rep "pletenice" su okrenuti prema stranama. Ženska crna ždrijela razlikuje se od ostalih zrcala na bijelom zrcalu na krilu i lagano rezbarenim repom.
U proljeće crne šupljine, muški kosovi u jutarnjim satima stadoše do struja, gdje se vode jedan za drugim karakterističnim zvukovima: mrmljanje i siktanje "chufykane"; ponekad se boriti. Zanimljivo je, iako je mumljanje mnogo tihiji od "chufykane", možete ga čuti mnogo dalje. Crnci se drže oko rubova struje, a njihov glas je glasan trzaj. Obično su prvi koji primjećuju opasnost i viču kako bi upozorili strastvenu promuklost o vezi.

Smetnje. Crna grousa se hrani žitaricama i bobicama, dok je zimi glavna krmna smjesa pupoljci i naušnice od breze.


Grouse - Lyrurus tetrix

Opis Buturlin. Grouse je jedna od najljepših ptica naših šuma. Crni muškarac s plavim nijansama ukrašenim svijetlim crvenim obrvama; rep je poput lire, budući da su ekstremni repni perje snažno savijeni prema stranama; ispod bijelog, na krilima bijelog zrcala. Kokoš je sve raznolik - crvenkast, s crno-smeđim prugama.

webmandry.com

U rano proljeće, čim prve otvore postaju pocrnjene na južnim padinama, negdje na rubu šume, na spaljivanjem, rezanjem ili brdovitom blatu, otvaraju svoju struju crne šupljine. Čini se da su neki vrlo veliki golubovi zajedno sletjeli i sada pokušavaju - što sve okreće. Crna ludnica se vrti na trenutnu, trči, skokne, izazivajući suparnike i sami s mumljanje i pokretima. 15-20 minuta proširila se u zoru prije zore. I odjednom: "chu-ffsh-fsh", "chu-ffa-s". Na ovom akordu pjesma završava. I nakon nekog vremena sve to počinje.

Teterki ovdje, nedaleko. Smjestio se na boksove ili grmlje. A s vremena na vrijeme uz njihovo zviždanje potiču uzbuđenje za struju.

Kasnije, ptice su razbijene u paru, au svibnju, nedaleko od tokovica, na zemlji, u travi ispod grmlja, koko će položi 6-8 jaja. Ponekad manje, ponekad i više. Gnijezdo je depresija u tlu, obrubljena perjem i travom.

Jedna jaja i rastući pilići. Trebat će to 3-4 tjedna, a gnijezdo će se pojaviti u malom grobu. U početku se pilići hrane mrava, kornjaša i ličinki. Zatim se postupno prebacuju na izbornik povrća. Odrasla crnka je biljojeda ptica. Bobice, pupoljci, lišće, češalj, sjemenke trave, cvijeće su osnova prehrane.

Dok ljuštura nije u stanju letjeti, majka ih je pažljivo pokriva u travnatim šikarima, au slučaju iznenadne opasnosti, nesebično skače u susret neprijateljima, pokušavajući ih brzo odjuriti od krvi u kratkim stazama. Ali samo opasnost od blowjob, će podići iz nosa neprijatelja i vratiti se u grouse.

Ispod su prekrasne fotografije crne grouse.

Do jeseni, pilić će hraniti kokoš. I zimskim grouse će se okupljati u stadu. Zatim ih se često vidi na drveću... Općenito, ptice su zemaljske. Premda lete jako dobro. Navike stanovnika zemljišta zadržane su u crnim grouse i zimi.

Black grouse feed na stabla, ali oni uvijek provode noć na tlu. Iz širenja ili s visokog stabla uronju u snijeg, prolaze kroz špilje na snijegu i provode noć tamo. I u teškim mrazovima i snježnim olujama ponekad provode nekoliko dana pod snijegom.
Grouse je komercijalna ptica. Šuma lijepom lovi se posvuda, gdje se nalazi: u šumskim i šumskim strmim zonama Europe i Azije.

Video: Grouse. Trenutno vrijeme. Proljetni lov iz kolibe

Pročitajte Više O Prednostima Proizvoda

timijan

Od pamtivijeka, Timo se štuje kao božanska biljka koja se može vratiti osobi ne samo zdravlju, već i životu. Biljka je vrlo popularna među ljudima, posebno među Slavenima. Čak i za vrijeme poganstva, naši preci postavili su Timo na vatru, gori tamjan bogovima.

Opširnije

Ulje avokada - svojstva i namjene

Avokado je jedan od najstarijih plodova, koji čovjeku daje veliki broj korisnih elemenata. Avokado je vrlo hranjiv i visoko kaloričan plod. U potpunosti mogu jesti ili ručati.

Opširnije

PP Vitamin - nikotinska kiselina

Vitamin PP je važan za ljudsko zdravlje. Nabavite ga u pravim dozama je prilično jednostavna, jer je sadržana u mnogim namirnicama i ne uništava se temperatura, alkalija kiselina.

Opširnije