Grouse: fotografija

Grožđa su predstavnici roda grouse ptica iz reda grouse, postoje dvije vrste ovih ptica:

  • Polje (grouse),
  • Kavkaza.
Polje je u letu.

Ponašanje u grouse

U prirodi, crna grouse žive miješana jata ženki i muškaraca, broj ovakvih stada može doći do dvije stotine ptica. Crna grožđa su sitne ptice, a danju se ptice pametno kreću duž gustim šikarima ili brzo trče na tlu. Ptice provode noć pod grmljavine ili močvare. Ako crna perja osjeti opasnost, letaju brzo i bučno, ponašaju se vrlo brzo i manevriraju na nebu, brzina leta može doseći 100 km / h.

Ponašanje ptica ovisi o sezoni. Zimi, crna ždrebica sjedi gotovo cijelo vrijeme na stablima, a bliže sumraku skriva se u snijegu, stvarajući duboki tunel u njemu. Ako su mrazovi jako jaki, ptica skoro cijelo vrijeme ostaje u skloništu za snijeg i odlazi na par sati da se hrane ispod snijega. Duboki snježni pomak nije prepreka za oštro slušanje ptica, nego izuzetno čuju kako se lisica približava ili lov na lovce.

Fotografija muškaraca. Fotografija žena. Foto utrka. Foto utrka. Fotografija polja mužjaka. Foto utrka. Ženka grouse. Fotografija muškaraca. Pucaj u letu. Kuropery crna grousa. Kuropery crna grousa. Kuropery crna grousa.

Tetrijeba jede biljnu hranu, od proljeća do ljeta u svojim stabla bubrega dijeta, lišće, bobice, trske, sjemenki. Također mogu jesti male insekte, oni hrane piliće. U jesen ruševca ići za hranu na poljima u potrazi za ostacima usjeva, a zimi u svojoj prehrani naušnice i breze pupoljaka, tanke grančice, borove pinete, borovica bobice.

U skandinavskim zemljama i Rusiji, crna grousa je lovac najdraži trofej, drugi samo po grouse i broda u broju ptica koje su bile pucane.

reprodukcija

Tetrijeba je poligamni ptice, trajna para ne stvaraju. Mužjaci postaju seksualno zreli za dvije godine, žene godišnje. Tijekom sezone parenja, tetrijeb može održati pravi „penis” borba za ženke je bijelac tetrijeb „brak” gotovo nikad ne bori.

Poljski grouse (grouse) muški. Žensko polje (grouse). Parenje. Crna jaja u gnijezdu. Nestling grouse. Nestling grouse. Crni muškarac na grani stabla.

Nakon parenja, mužjak ili ne sudjeluje u sudbini pilića - oprema gnijezdo, izleći jaja i hrane pilići žena. Spojka može biti i do 13 jaja iz kojih nakon 25 dana su rođene bebe, u nekoliko sati nekoliko sati tetrijeba novorođenčad može napustiti gnijezdo zajedno s majkom. Deset dana starosti ptice su mogli letjeti i letjeti dobro u posljednjih mjesec dana.

Poljski grozd

Ove ptice se nazivaju i crna grouse, žive u šumama, šumskim stepama i stepama Euroazije. Fotografija pokazuje da su ušća polja prilično velike ptice, imaju malu glavu i kratak kljun. Duljina tijela ženki doseže samo 45 cm, a težina je do jednog kilograma, a mužjaci su znatno veći, duljina tijela je 58 cm, a težina je do 1,5 kilograma.

Spolni dimorfizam je posebno izraženo u perje ptica. Perje muški sjajna crna na glavi, vratu, usjeva i donjeg dijela leđa perje su zelene ili ljubičaste prelijevanje u duginim bojama, osim što su obrve obojana u svijetle crveno. Pero ženke Motley tan križ naušnice, tamno žuto-smeđa i crne pruge. Uglavnom boja ženska tetrijeba perje slične ženske jarebica, razlikuje se samo u bijelim perjem na krilima i mali „rupica” na repu.

Kod nezrelih pojedinaca oba spola, obod je jednako složen s crno-smeđim, bijelim i žuto-smeđim prugama.

Muškarci terenskog tuljana pripremaju se za borbu. Muškarci polja raspršili su se. Poljski grozd: muški.

Kavkaza

Predstavnici ovog tipa crnog grouse žive samo na području Azerbajdžana, Armenije, Gruzije, Turske, u Kavkazu. Ptice žive što je više moguće, ponekad više od 3000 metara nadmorske visine, a za gniježđenje se spuštaju malo na 2.600 metara. Za njihova naselja izaberite guštare rododendrona, divlje ruže, podzemne breze i borovnice.

Kavkaza. Kavkaza. Kavkazan mamac u letu.

Fotografija kavkaske crne šupljine pokazuje sličnost ove vrste s crnim grouse, razlika je samo u veličini pojedinaca. Duljina tijela mužjaka je oko 50-55 cm, a težina ne prelazi 1100 grama, ženke su čak i manje - 37 do 42 cm, a težina ne prelazi 950 grama. Dugo je vremena ova vrsta crne grouse navedena u Crvenoj knjizi.

Grouse: prednosti i štete

Razmetanje mesa: prednosti i štete

Tetrijeba (mali tetrijeb, tetrijeb polje) (latinski Lyrurus tetrix.) - to je prilično česta ptica koje pripadaju fazan obitelji.

Područje prirodne rasprostranjenosti crnog grouse je prilično široko: živi u šumama i šumskim strmim zonama Europe i Azije. Odvojene populacije nalaze se u stepečnoj zoni kopna. Većina područja se nalazi u Rusiji.

Opis grouse

Grožđe je prilično velika ptica, ali s malom glavom i relativno kratkim kljunom.

Ove ptice imaju izražen seksualni dimorfizam. Težina muškaraca je od 1 do 1,4 kg, duljine tijela od 49 do 58 cm i težine ženki od 0,7 do 1 kg dužine tijela od 45 cm.

Muški i lako prepoznatljiva po perju, što je boja sjajna crna s ljubičasto-zelenim primjesa na glavi, puziti, vratu i leđima, obrve su svijetlo crvene boje. Donji dio trbuha od muškaraca smeđe, ali sa svjetlije vrhovima pera pod rep kontrast boja i bijela. Primarni perje let tamno smeđe boje i imaju „ogledalo” - bijele mrlje na dnu 1-5 th perja. Na sekundarnim perje ogledala su izraženiji, a oni zauzimaju znatan dio krila. Upravni rep perje na vrhovima imaju ljubičasto refluks, ekstremni rep perje su savijena u stranu, tako da je rep pretpostavlja liroobraznuyu oblika.

Ženke su išaran, ima crvenkasto-smeđe boje, su prešli poprečnim bendova tamno žute i crne i smeđe boje. Izvana, oni su nešto slično gluharok, ali za razliku od posljednjeg na krilima imaju bijele ogledala i na repu male stanke. Rep ptica ovog poda je bijela.

Mladunčad, naznačena šarolike perje, koji se sastoji od trake i mrlje crno smeđe žuto-smeđe boje. I bijele

Životni stil života

Black Grouse je sjedeći, ali ponekad luta. Za život, preferira šume, doline velikih rijeka, rubove šuma i mjesta uz ceste. U hladnoj sezoni obično ostaje na drveću, jer proizvodi hranu od njih, ali provodi noć pod snijegom. Glavna stočna hrana zimi je breza pupova. Ptice odrasle su isključivo biljojeda (sjemenke i biljke, trava, bobičasto voće, žitarice).

Na površini tla crna pjega brzo se pokreće i pokret je sličan trčanju domaćeg pileta. Ovjes gotovo vertikalno. Crni izmet su dobri letači i mogu putovati nekoliko desetaka kilometara bez slijetanja.

To je objekt komercijalnog lova.

Tetereva - ptice pjevice. Pjesme mužjaka i ženki su različite: zvukovi koje emitiraju ženke su poput kopiranja, a zvuk mužjaka je više kao mrmljanje. Posebno glasno, mužjaci pjevaju tijekom tokena, koji se, ovisno o geografskoj širini, mogu održati od kraja ožujka do početka ljeta.

Crna ždrijela dvaput mijenja: jednom u sredini ljeta, drugi put usred zime. U ovom trenutku šute, jer gube sposobnost letenja.

Izvan sezone uzgoja, posebno zimi, ptice vole držati u stadima do 200-300 ptica u jednom stadu. Skupine se obično miješaju, ali ponekad se mogu sastojati od muškaraca ili žena, a zatim je veličina grupa znatno manja.

Grouse - poligamne ptice (jedan muški živi zajedno s nekoliko žena). Proljeće na trenutnim ide 10-15 muškaraca koji prekidaju svoj ples tjerati jedni druge i borbe, ali rana jedni druge, oni ne uzrokuju. Prema rezultatima parenja ženke biraju svoje najviše dostojan muškaraca, pariti s njima i odletjeti za izgradnju gnijezda. Mužjaci ne sudjeluju u izgradnji gnijezda, inkubiranju jaja i podizanju pilića. Jaja su položili otprilike u sredini svibnja, zidanje sastoji od 5-13 (obično 7-9) jaja. Trajanje inkubacije je 24-25 dana. Potrkušci i čučavci pilići tipa, odnosno gotovo odmah nakon izlijeganja prohodati samostalno i proizvoditi vlastitu hranu (uglavnom kukci, čiji je udio u prehrani kao što starimo se smanjuje). Unutar mjesec dana nakon izlijeganja, počinju letjeti.

Tetrijeba.

Grožđe je ptica srednje veličine. Povećanje težine varira od sedam stotina grama do 1,6 kilograma. Crna pernica je vrlo pokretna i obdarena tankim tijelom.

Ova ptica troši značajan dio svog života na zemlji. Međutim, zimi, crna ljuštura gotovo je posvuda hranjena stablima.

Na površini Zemlje se brzo kreće. Prilikom kretanja, te ptice protežu svoje noge prema naprijed. Dok je crna gruda sjedila na grani, tijelo joj je u vodoravnom položaju. Crni grouse obilježen je izraženim seksualnim dimorfizmom.

Crna grouse su polu-montirana ptica, a ponekad i migrira. Stanuje u šumskim stepama, često se naseljavaju na rubovima šuma. Prvi znakovi proljeća obilježeni su promjenom ponašanja crne grouse.

Te ptice gnijezde gnijezdo izravno na tlu, obično prekrivene drvetom ili grmom. Ponekad mala rupa u tlu služi kao gnijezdo.

Broj jaja u spojki može varirati od četiri do četrnaest. Samo ženka inkubira jaja, i samo ona ona podiže potomstvo. Tjedan dana nakon rođenja, grouse već mogu treperiti s jednog mjesta na drugo.

Nakon rođenja pilića, pilići trebaju konzumirati hranu za životinje, ali kako rastu, uglavnom konzumiraju hranu biljnog podrijetla. Grouse se smatraju lovom i lovnim pticama.

Mitovi o crnom grobu.

Grouse je sposoban za brz let. Štoviše, on to čini s lakoćom. Prilikom letenja, ptice često krilje krilima (koje su, usput, snažno zakrivljene). Grouse se lako uklanja i sa stabala i sa zemlje. Razlika je samo u jednom. Iz stabla crna pjega odlazi gotovo tiho. Ali s tla, ova ptica dolazi vrlo glasno. Zanimljiva je činjenica da je crna grouse uvijek spašena od gonjenja samo uz pomoć krila (to jest, jednostavno leti). Let nije nikada sredstvo spasenja.

Crni grouse obilježen je izraženim seksualnim dimorfizmom. U vezi s ovom značajkom, ženke imaju manje veličine u odnosu na muškarce. Štoviše, za mužjake i žene različito je obojeno perje.

Muškarac ima desalinizaciju u crnoj boji. Na donjem dijelu leđa, kao i na grčevima, vratu i glavi zeleni ili metalni plavi sjaj. Na krilu je vidljivo ogledalo (u različitim pojedincima izraženo je nejednakim stupnjem) - ovo je bijela poprečna vrpca. Za žensku crnu ždrijelu, crvenkasto-sivi obod je karakterističan. Valja istaknuti činjenicu da je boja perje mladog crnog pjegavača slična boji ženki.

Grouse je polu-montirana ptica. Ponekad grouse čini lutanja. Međutim, ove migracije su sezonske prirode i beznačajne u udaljenosti udaljene. Istina, nekoliko godina obilježava činjenica da crni grouse čine masovno preseljenje. Takve migracije vjerojatno će biti povezane s neuspjehom hrane u staništu. Grouse je stanovnik šumskog stepa, često naseljenih na šumskim rubovima. Tijekom razdoblja gniježđenja, ova ptica preferira brežuljke, koje su međusobno povezane poljima zrna. Često, crni grouse čine gnijezda u loncima i stablima, pogotovo ako postoji velika reznica, rijetka podgrada ili rubovi šuma pored njih. Preduvjet za gniježđenje u ovom slučaju je prisutnost bobica i suhih mjesta. Potonji je zapravo potreban za utičnice uređaja. S obzirom na gore navedeno, uopće nije čudno da se crna ljuštura rijetko smiri u šumama visoke rasta.

Crna grouse žive u šumskim i šumskim stepama. Govorimo o području istočnog dijela Pirineja i Škotske prema Istočnom Sibiru. Grouse se također nalaze u istočnom dijelu Mandžurije i sjeverne Mongolije. Na južnoj strani rasprostranjenosti njezina raspodjela crni je grb manje uobičajen. To je zbog činjenice da je broj šuma ovdje smanjen, a sve više i više velikih površina stepa je oranica od strane čovjeka. Što se tiče sjeverne granice rasprostranjenosti tih ptica, može se primijetiti da se na sjeveru prostire područje koje zauzimaju crne pjege. To je posljedica deforestacije u tim regijama.

Dolazak proljeća povezan je s promjenom u ponašanju crne grouse. Prvi znakovi proljeća označavaju ove promjene. Crni konjici započinju oporavak, što je prethodnica pristupu tekućeg razdoblja. Postupno, zimska jata ptica počinju raspadati (to se događa u ožujku). I početak token (nekoliko dana) dolazi u vrijeme kada paket nije podijeljen. Isprva, mužjaci crnih mrvica mrmljaju na nasumičnim mjestima. U ovom trenutku, oni su još uvijek u općem stadu. Kad se sunce grije, možete čuti grouse i vidjeti kako se ove ptice počinju boriti i provoditi jedni druge. Zanimljiva je činjenica da se prekoračenja crne grouse provode na nepromjenjivom tokovischakh, a za struje ove ptice uzimaju rubove šume, šumske proplode, površine stepa. Postoje slučajevi kada su ta područja pet do šest kilometara udaljena od šume. Stari muškarci prvi put leti prema struji. Slijedi prošlogodišnji snažan mladi crni tuljanac. U ovom trenutku, slaba mlada ždrijeb držite samo na periferiji i ne mumlja. Općenito, trenutni album reproducira pjesmu u kojoj se mogu razlikovati dvije komponente. Ovo je mumljanje (u prvoj fazi struje) i chufykane. Mumljanje crnih grudica je malo slično kao što je hvatanje golubova, na prvi pogled je tiho. Međutim, grouse se može čuti daleko od njega - na udaljenosti do tri kilometra. U područjima gdje se crna maglica nakuplja, njihova mrmljanja potpuno utopiti zvukove drugih ptica. Drugi dio crne pjesme - chufykane - spojen je na samoj vrhuncu struje, a cijeli ovaj proces prati posebna kretanja crnog grouse. Ove ptice bacaju leđa glavu, podignu rep, razvijaju se poput obožavatelja, au ovom obliku važno je da izađu. Muškarci koji su se okupili za sadašnjost često se bore među sobom. Početak borbe je slijedeći: dva mužjaka (nakon što se uspravno stave ispred drugoga) počinju se približavati. U tom slučaju glave su spuštene na tlo. Tada se suparnici uspravljaju i pokušavaju udariti jedni druge, često to prati perje koje lete. Iako je zanimljiva činjenica da crne utrobe tijekom borbi nikada ne uzrokuju ozbiljnu štetu protivnicima. Na različitim mjestima na trenutnom ide različit broj muškaraca. U pravilu, njihov broj varira od nekoliko komada do nekoliko desetaka pojedinaca. U onim područjima gdje se čuva velik broj crnih grousa, čak i više od stotinu ptica može se skupiti za struju. Ono što je zanimljivo je posjećivanje ženki na crnu grouse na početku tokova ubrzo na vrijeme, a oni samo letjeti do periferiji. I tek kada stvori pravi struju, ženke često dolaze u tokische prije nego što se diže sunce, označavaju li njihov dolazak s karakterističnim krikovima. Zapravo, parenje se može provesti i na području tiskovine i šire.

Crna grouse čine gnijezdo na tlu. U pravilu je prekriven drvetom ili grmom. Ponekad mala rupa u tlu služi kao gnijezdo. Njegova površina obično je položena lišćem, mahovinom, stablima itd. Neophodno stanje je prisutnost u neposrednoj blizini gnijezda bobica, kao što su rezanje kostiju, jagode itd. To je neophodno, tako da pilić ne osjeća glad nakon rođenja. Gnijezdo crne grouse ima sljedeće dimenzije. Dubina posude se kreće od četiri do šest centimetara. Promjer pladnja varira od šesnaest do dvadeset dva centimetra.

U pravilu, kompletno polaganje jaja od crne grouse sadrži od šest do osam jaja. Iako se broj jaja može varirati od četiri do četrnaest komada. Boja jaja je blijeda koža. Na njihovoj su površini zapažene tamno smeđe mrlje. Jajašca grouse imaju sljedeće dimenzije 47-55 x 34-36 mm. Otvaranje jaja po ženama započinje tek nakon što je posljednje jaje položeno u gnijezdo. Za južni dio dometa crne grouse, ovo je vrijeme početkom svibnja. Za sjeverni dio - krajem svibnja ili početkom lipnja. Zanimljiva je činjenica da mlade ženke crnih zečeva počinju gniježditi kasnije od starih. Ako je iz bilo kojeg razloga prvo polaganje jaja umrlo, onda je ženka sposobna odgoditi drugo polaganje. Ova je okolnost razlog duljine razdoblja kada možete vidjeti polaganje jajeta u gnijezda.

Gledanje je potpuno u "sposobnosti" majke. Poput jaja za izlijevanje. Što se tiče mužjaka, onda, čim se trenutka završi, oni nađu skrovita mjesta za sebe. Ovdje je njihov molt. Hvatanje jaja traje od dvadeset jedan do dvadeset pet dana. U južnim dijelovima rasprostranjenosti crnih pilića rađaju se već u prvom desetljeću srpnja. U sjevernim dijelovima rasprostranjenosti rasprostranjenja se pojavljuju između kraja lipnja i početka srpnja. Zanimljiva je činjenica da odmah nakon rođenja, ženka crna ljuštura uklanja svoje gnijezdo iz gnijezda. Isprva, ona drži s njima u blizini gnijezda na prilično dobro pokrivenim mjestima. Brzina rasta crnih pilića dramatično se povećava nakon tjedan dana njihova života. Njihovi se perja pojavljuju na trećem ili četvrtom danu života. Zatim se okrenuti do pera upravljača. Tjedan dana nakon rođenja, pilići su u mogućnosti da se okrenu od mjesta do mjesta, pa čak i nakratko odu na stabla. Dva tjedna nakon rođenja, oni već rade sasvim dobro s većim udaljenostima. U dobi od oko mjesec dana, prva pernata haljina formirana je u mladoj crnoj grouni. Na jednom i pol mjeseca stare galebovi mogu dugo provesti na drveću i čak provesti noć tamo. Vrijedno je spomenuti činjenicu da mnogi pilići umiru u ranoj dobi, a postoji i značajan gubitak jaja (prema nekim izvorima, oko 10% izvornih kandži). Smrtnost pilića od trenutka rođenja do početka jeseni varira od 26 do 55%. Nekoliko čimbenika utječe na ovu visoku stopu smrtnosti. To predatora i nepovoljne klimatske uvjete. Osim toga, određeni učinak na smrt mladih zaliha je povezan s ispašom stoke na teritorijama gnijezda grožđa.

Prvi put nakon poroda, pilići su se držali na malom prostoru. Kako se njihovo kretanje povećava, oni se šire. Konkretno, to je zbog traženja bobica. Prijelaz gnijezda crnih grousa postaje redovit tijekom zrenja proljetnog kruha. Slične prijelaze do njih su u jutarnjim i večernjim satima. U podne i noću grofica se vraća u rubove šume.

Grouse karakterizira jesensko suvišno strujanje. Do početka svog pada pada na kraju ljeta ili početka jeseni, intenzivna struja nastavlja se do kraja listopada. Međutim, čak iu prosincu i siječnju, može se čuti mrmljanje pojedinih kosaša. Štoviše, u jesenskom zemljištu sudjeluju samo stari mužjaci crnih konja. Na trenutnom letjelicu prije izlaska sunca; mužjaka se čuvaju na tlu. Razgovaraju o crnom grouse tijekom dana.

Crni grouse se skupljaju u jata neposredno nakon što se perje raspadne. Jato koja traje kroz zimsko razdoblje obuhvaća i stare pojedince i mlade ženke i mužjake crnih konja. Svako stado crnih šiljaka je sklono biti u određenom području sve dok se opskrba hranom ne potroši ili je padala velika količina snijega. Općenito, s početkom zime, ptice se prebacuju na stablo stabala, jer zemaljski ispod sloja dubokog snijega postaje nedostupan. S obzirom na to, crne grouse često se mogu vidjeti zimi samo sjedi na granama stabala.

Čak i zimi, crni konjici spavaju na tlu. Istodobno su se uvalili u snijeg. Oni rade ovu crnu grobu na sljedeći način: bacajući se u snijeg s bijega ili s drveta, crna krilca probija se kroz gornji sloj, nakon čega stvara depresiju u njemu (ponekad duljina ispod snijega je više od deset metara). Grouse iz snijega je vrlo bučan. Do trenutka kada je ovaj proces vrlo kratak. U osobito hladnim danima, crne grouse mogu provesti nekoliko dana bez snijega ispod snijega. Mjesta noćenja mogu se lako prepoznati po rupama u snijegu i slojevima. U pravilu, udaljenost između rupe iznosi dva do tri metra. Čini se da je sklonište za snijeg blokirano tvrdom korom. To je moguće ako dolazi do smrzavanja nakon odmrzavanja. Kao rezultat toga, crni grouse ne mogu izaći iz snijega i umrijeti. Jato ove ptice vodi do sličnog životovanja do kraja zime. U veljači - ožujku, ptice se ponovno presele na područje tokovica. Ovdje se crna grousa ostaje tijekom sezone uzgoja.

U ženki i mužjaka grouse molt se ne pojavljuje istodobno. Neposredno nakon kraja tekućine, mulj počinje od odraslih kostiju. Njezino trajanje je vrlo dugo i može trajati dulje od dva i pol mjeseca - a kraj je često u rujnu ili čak u listopadu. U pravilu, ptice tijekom razdoblja moltinga nalaze relativno sigurna mjesta. Obično u njihovim ulogama su gusti grmovi grmlja. Prije svega, crna krila baca mali pero. Tada se okrenu na upravljačke i letne perje. U isto vrijeme, prazne ženke počinju prolijevanja s muškarcima. One ženke koje imaju piliće zajedno s njihovim brodom - u vrijeme to se javlja mjesec dana nakon početka molting u muškaraca. Otprilike u rujnu, ženke grouse su već u potpunosti završene.

Grouse je biljojeda ptica. Hrana životinjskog podrijetla ima mali položaj u prehrani crnih zečeva. Hrana za životinje (poput kornjaša, mrava, muha, pauka, gusjenica, komaraca, bedara, cvrčaka i sl.) Vrlo je potrebna u ranoj dobi tih ptica, a u prvom tjednu crne životinje oni igraju ključnu ulogu u hranjenju. Proljeće i ljeto - ovo je vrijeme kada je prehrana crnih konja najrazličitija, naime u proljeće i ljeto, opskrbu hranom crnih grousa u izobilju predstavljaju cvjetovi, lišće, pupoljci biljaka. Osim toga, važnu ulogu u prehrani igraju sjemenke različitih grmova i zeljaste biljke. Vrsta sastava potonjeg snažno ovisi o specifičnom staništu crnog grouse. Tijekom zimskog razdoblja, crni grouse uglavnom se hrane na pupoljcima, kao i na naušnicama i izbojcima breze, jajeta, vrba, jasena. Juniper bobice također su uključene u njihovu prehranu. U trbuhu tih ptica gotovo uvijek postoje mali šljunak. Njihova je funkcija olakšati mljevenje dolazne hrane. Ti šljunak posebno su važni u rano proljeće (prije početka struja).

Grouse je lovna ptica. To se olakšava širokom rasprostranjenosti crnih grousa i velikog broja tih ptica. Za hvatanje grouse koristi se na razne načine. Na primjer, u jesenskom vremenu lovljaju plišane životinje. Zimi su utočište za ove ptice. U proljeće se lovlja struja, a ljeti, lovci lovaca postaju i plijen za lovce. Međutim, metode lova na pištolje nisu jedine. Često se koriste različite zamke (i u prošlosti je ova metoda dominirala).

Tetrijeba. Opis, navike, načine lovstva u proljeće

Ruski nazivi:

  • Pijetao - Chernysh, Polevik, Berezovik, Black Grouse, Polnik
  • Teterki - pol, dječačka žena, kit ubojica, Marakushka, Fritillary, Polnyushka

Nalazi se u značajnom dijelu naše domovine, a među mnogim vrstama divljih ptica pilića u Rusiji, poput grouse, jedan je od najboljih predmeta sportskog i komercijalnog lova. Stoga je velika gospodarska važnost ove lijepe ptice. Lov grousa je vrlo raznolik i fascinantan, što ga je učinilo vrlo popularnim među lovcima naše zemlje.

Granice crne grouse od zapada prema istoku su šumska i šumska stepena pojasa europskih i azijskih dijelova Rusije na području Ussuri. Na sjeveru doseže 67-69 ° sjevernu širinu, u Sibiru - do 66-68 °, južno prema Karpatima, Volyn Polissia, Chernihiv, Kursk, Voronezh i sjeverne dijelove Saratovske regije; zajednički u rijekama Ural i Ilek do 51 ° sjeverne širine, Turgai - do 49 ° sjeverne širine, do Tyshkan (Semirechye), Tien Shan, Zhungarsky Alatau, Južna Dauria i Južna Ussuriysky Krai. Ova ptica uopće nije pronađena u Kamčatku, Sakhalinu i Krimu. Posebna vrsta živi u Kavkazu - Crnoj grouse.

Na jugu zemlje, oranje stepenastim prostorima postupno uzrokuje smanjenje broja crnih pjegava. Sjeverna je strana na suprotnoj slici, gdje se, zahvaljujući planiranoj deforestaciji, crni grouse širi sve više i više. Grouse je rezidentna ptica koja živi u Rusiji tijekom cijele godine. Migracije iz regije u regiju rijetko se promatraju i obično uzrokuju lokalna zimska stočna hrana.

Najčešća mjesta za crni grozd su listopadne i mješovite otočne šume s proplancima, proplancima i ceduljama; u velikim kontinuiranim šumama, kao iu taigama, nalazi se mnogo rjeđe.

Crna ljuštura je najviše spremna ostati u srednjim brežuljkastim šumama koje se izmjenjuju s poljima zrna, često vrlo blizu sela. Oni se hrane na crnoj grouse, uglavnom biljnoj hrani, a samo u manjoj mjeri koriste hranu za životinje.

Grouse je ptica srednje veličine koja doseže veličinu domaćeg pileta. Muškarac je obično veći od žene; Prosječna težina pijetlova iznosi 1.200-1.500 g, a crnci od mlaznice - 800-1.000 g. Odrasla kosach ima crne oblake s plavim sjajom, crvenim obrvama nad njegovim očima, crnim kljunom, tamnosmeđim prstima i lateralnim rogom poput remena. Podvozje i poduzetnici su bijeli. Rep s jakim dekolterom; krajnji perovi pera lijepo su zakrivljeni na stranu, nalik lireu.

U odraslih pilića, gornji dio tijela ima oker-crvenkastu vezu s crno-smeđim nijansama. Središnji dio trbuha je crnkasto oker s bijelim uzorkom. Rep je izrezan manji od mužjaka i nema krivulje laktova u obliku pera. Mladi muškarci prije nego što prvi molt izgledaju poput žene.

Od tla se uzdiše bučno, brzo lete, često skakavajući kratke zakrivljene krila.

Seksualna zrelost u crnoj hrpi pojavljuje se, očito, u dobi od jedne godine. Budući da su poput pilića poligamni, ne raspadaju se u parove: tijekom parenja jedan muž fertilizes nekoliko ženki; zauzvrat, kokoši se udružuju s nekoliko mužjaka.

Skupljeni u velikim jata zimi, do konca zime, počinju ostati na područjima budućih struja i uskoro se razbiti u zasebne skupine: u jednom vidimo samo mužjake, u drugima - ženke. Čim se ožujsko sunce počne zagrijati, crni tinjac počinje strujati. Vrijeme nastanka struje je presudno ovisno o zemljopisnom položaju područja i klime, kao io pravodobnosti izbijanja proljeća. Stoga, ne mogu biti monotoni i snažno fluktuiraju. Dakle, u jednoj od izvora zabilježeno je početak pretjerane struje: u regiji Yaroslavl 7. ožujka; u Pskovu 12. ožujka, te u Kalugi 22. ožujka. Do tog vremena muškarci nabrekle obrve i sve više i više manifestira ratoborno raspoloženje u odnosu na druge pijetle.

Karakteristična mjesta bušotine u srednjoj traci su otvorena mjesta, stubble i panjeve uz Berezniki ili mješovitu šumu, rubove šuma i velike proplancima među šumom, pješčanim mane među potopljenim poplavnim nizinama, a ponekad i opsežne mahune bogate rijetkim grmovima i drvećem među krupnyaks, itd. U ožujku, pobunjenici pjevaju na drveću, ali s formiranjem talina počinju teći na tlu.

Početkom proljeća, tokan počinje kratko prije izlaska sunca, oko pet ujutro; u travnju - oko četiri sata, do kraja mjeseca - u tri i svibnju - u dva sata ujutro. Od sredine proljeća Chernyshi je razgovarao navečer od oko sedam sati do zalaska sunca. Usred trenutka, cocks, u dobrom, toplom vremenu, pjevaju do deset sati ujutro, nakon čega jedu sami u šumu za hranjenje.

Grouse obično je proveo noću nedaleko od svoje tokovisch. Najbolji razgovor u čistom, mirnom, blago hladnom vremenu.

Teterk najprije stiže na trenutno područje samo dva do tri sata. Kasnije, od sredine proljeća, pojavljuju se na periferiji Tokovishcha u zoru, dajući svoju prisutnost u plač. Proces parenja obično se događa u blizini struje, ali često izvan nje.

Razdoblje toplinske struje prolazi u atmosferi žestokih borbi između trenutnih pijetlova. U pravilu, u središtu struje su odrasli, snažne kosilice i mladi ljudi pritiskom na predgrađe Tokovishcha. Prvi stiže i počinje tekući jedan od starih pijetlova. Često se mladi crni vole pjevati sami, daleko od glavne struje. Iako trenutačni pijetao izgubi uobičajenu oprez u trenucima uzbuđenja (osobito tijekom borbe), i dalje čuje i vidi sve što je savršeno oko njega.

U prosjeku je trajanje opruge crnih grudica šest do sedam tjedana, ali u kasnim izvorima često traje dva i pol do tri mjeseca. Stare i odrasle ptice prvo su napustile struju: pijetlovi se zaklanjaju u podstavku, a crnci, nakon završetka pune polaganja jaja, počinju pecati. Znakovi mladog Chernysha mogu se promatrati u lipnju, au nekim slučajevima čak iu srpnju, ali s mnogo nižim intenzitetom. Većina žena leži na jaja sredinom svibnja.

Načini lova na crnom grobu

Stoljećima je crna grouse koji živi u većini dijelova naše zemlje jedan od najpopularnijih predmeta čisto popularnog lova. I to ne čudi. Ekstrakcija crnih grousa, pogotovo u proljeće, kasnu jesen i zimu, gotovo se ne odnosi na uporabu bilo koje posebne opreme koja osigurava uspješan lov. Uspjeh u ovoj stvari, u pravilu, ovisi o poznavanju lovaca na staništa, navike i navike ove ptice, što je tako važno za naše gospodarstvo i vješto korištenje lovnog iskustva akumulirane tijekom mnogih godina.

Lov za proljetne struje

Lov iz kolibe. Kao što je već istaknuto, od sredine do kraja ožujka crna grouta prestaje s njihovim združenim životom i vraća se na mjesta gniježđenja. Do tog vremena, na područjima prošlogodišnjih struja, sve više i više se može promatrati na sunčanom jutru pojedinačnih pijetlova koji se nalaze na stablima na šumskim rubovima. U normalnom tijeku proljeća, do kraja mjeseca, stari Chernyshi počinju mumljati na drveću, najčešće na breza. S pojavom prvog protalina u proplancima, kosahovi se okupljaju u skupinama i nastavljaju teći, spuštaju se sve češće na tlo.

Najzastupljenija mjesta u grozdovima su otvoreni prostori uz brezovitu šumu, velike proplancice između mješovite šume, čistih mahovina i ponekad strmom obalom rijeke koja nije poplavljena šupljom vodom. Često mjesto struje je opsežno obradivo zemljište uz bjelogoričnu šumu.

Lov na proljeće, u pravilu, dopušten je isključivo na kosachovima i traje dva do tri tjedna. Do tog vremena snijeg u poljima gotovo nestaje, što se podudara s visinom struja. Međutim, ove loviće moraju biti pripremljene prije otvaranja sezone. Već u prvim danima travnja, utemeljivši mjesta stalnog strujanja, lovci na dan, kada crna ždrebica ne drži struju, instalirajte kosture za buduće kolibe u najvjerojatnijim tokovskim točkovima. Da biste to učinili, dovoljno je staviti pet ili šest grana ili štapića u snijeg ili u zemlju, povezujući njihove krajeve odozgo. Kosturi kolibi unaprijed neće privući pažnju znakova koji su naviknuti na pojavu novih predmeta na tlu. Grmlje i pojedina stabla (jele, smreke) koje se uzgajaju na tokovische poslužiti su kao najbolja osnova za kolibu. Preporuča se postaviti kolibu što je više moguće u zapadnom dijelu tokovishcha, tako da bi lovac, gledajući na istok, mogao bolje pogledati kosaše koji dolaze u struju.

Na slici - koliba na bog

Bliže početku lova potrebno je opremiti kolibe, prenesući ih, ako je potrebno, na točke najbliže središtu struje. Koliba bi trebala biti ne previsoka i glomazna, pokušavajući ga podsjećati na jedan od susjednih grmlja.

U pravilu, vanjski poklopac kolibe treba se spajati s okolnom vegetacijom. Na primjer, u polju, koliba je prekrivena sijedom ili smeđastim slamom; između mladih crnih pašnjaka potrebno je masirati s granama smreke, kleveta, itd. Unutar kolibe trebali biste staviti komad ploče isporučen s vama i visoki sloj suhog sijena ili slame iznad njega, pogotovo ako se struja nalazi u dolini. Još bolje, koristite nisku stolicu za presavijanje. Ako tlo nije jako mokro, možete kopati malu rupu u kolibi za noge, a visina kolibe će se smanjiti, što će ga još manje primjetiti.

Treba imati na umu da donji dio kolibe mora biti gustim pletenjem grana, tako da crna šuplja trčanje uz struju ne može vidjeti lovca koji sjedi u kolibi. Gornji i srednji dijelovi kolibe samo su malo pokupili grane i grančice. U zidovima okrenutim prema struji, potrebno je napraviti nekoliko malih rupa za promatranje i pucanje. Korisno je unaprijed označiti udaljenosti ispravnog snimanja s djelićem (35 m i bliže) unaprijed s šipkama koje su zaglavljene u zemlju ili u snijeg.

Ako se u blizini kolibe uzgajaju pojedinačni grmovi koji sprječavaju da pijetao ne gleda uokolo, bolje ih je maknuti, ali bez promjene općeg izgleda struje.

Rupa za ulaz u kolibu izrađena je u stražnjem dijelu i pažljivo se maskirala čak iu intervalima između lovina. S vremena na vrijeme potrebno je ispraviti vanjski pokrivač kolibe, dodavanjem svježih grana, osobito je važno zamijeniti ih u slučajevima gdje je kolibica maskirana od listopadnih vrsta, a tijekom proljeća stabla okolice već su počela zelena. Potrebno je noću provesti jutarnju struju, tako da još jedan sat prije prvog bljeska zore sjedite u kolibi. Da lutaju na trenutke, čak ni u mraku ne mogu biti. Činjenica je da dio pijetlova često provodi noć u blizini struje i prije nego što se drugi kosachi pojavljuju na tokische. Ako je lovac kasn, a crna pjega već pjeva, netko bi trebao otići bez otkrivanja sebe, kako ne bi raspršio trenutne pijetle, koji često napuštaju trenutni tokus.

Za večernju lovu, potrebno je sjediti u kolibi čak i poslijepodne, kada, nakon završetka jutarnje struje, crna krila odstrani od struje.

Ako ćete loviti, trebali biste se toplo odjenuti, jer je dugotrajni boravak u kolibi, posebno u jutarnjem mrazu, nemoguć u laganoj odjeći. Noge trebaju biti tople: to zahtijeva suhe cipele, dobre stopala i čarape. Korisno je imati topli šešir i vunene rukavice.

Čak iu prostranom kolibu ne preporučuje se loviti zajedno, jer se strelice obično međusobno miješaju. Važno je reći da kad sjednete u kolibu, odmah se morate udobno držati tako da tijekom trenutka održavate potpunu tišinu i, ako je moguće, nemojte se okrenuti. Pušenje u kolibi, pogotovo prije zore, ne smije biti.

Prva je još uvijek mračna struja. Nakon što je proveo neko vrijeme u tišini, on počinje chufyk, pozivajući se na najbliži pijetlovi, i uskoro, pjevanje, otvara struju. Black grouse stado do trenutka vrlo rano, ponekad i dalje mračan. Međutim, potrebno je snimati samo onda kada je zora toliko jaka da će biti moguće jasno razlučiti trenutni zaljev: snimke na ptici, koje nisu jasno vidljive, daju mnogo ranjene igre, koje se ne smiju dopustiti.

Tetherok ne može pucati; Ne možete pucati niti Tokovik. crna grousa koja je prvi put letjela, inače će cijela struja biti uzrujana. Najuspješniji je pucanje na jasno vidljive pijetle, malo udaljeno od sjedenja usred trenutka. Normalna udaljenost za pucanje struje iz kolibe iznosi 35 m. Nikada ne možete napustiti kolibu prije tekućeg kraja. Razrankov treba odmah završiti kako bi izbjegao njihov gubitak. Frakcija za ovaj lov se primjenjuje ovisno o bitci s oružjem od broja 5 do broj 3.

Treba izbjegavati loviti svaku zoru iz iste kolibe. Često pucanje na istom mjestu brzo će preplašiti pticu i uznemiriti struju, što rezultira da pilići obično počinju pjevati u području bivše tokice jedan po jedan. Najbolje od svega, ako postoji nekoliko struja u blizini, naizmjence posjetite.

U brojnim lokalitetima u kojima su crna krma otvorena na otvorenim, vanjskim mjestima i malo potjeranoj od strane čovjeka, lokalni lovci koriste niske prenosive kolibe, uz pomoć kojih se pucač može postupno približiti crnom glavobolju koja je izbušena.

Možete ga kupiti (na slici), ali to možete učiniti sami.

Materijal za kostur takvog šatora često je gusta, fleksibilna vrba, od kojih se izrađuju tri opruge: donji - s promjerom do 1 m; srednje do 60 do 70 cm i na vrhu - do 30 cm.Ručke se pričvršćuju uz pomoć pet do šest jakih suhih štapova do 1 - 1, 2 m svaka, vezanog za obruče tankom žicom.

Gusti štap čvrsto je pričvršćen na srednji obruč, koji prolazi preko kolibe, malo iznad ramena lovca koji sjedi u kolibi. Zatim je kostur prevučen s vrba, a vanjski dio je kamufliran ispod okolne pozadine sijenom, grančicama četinara, itd. Potom su napravljene praznine i prijenosna koliba je spremna.

Sjetva u kolibi, lovac, koji čeka zore, određuje udaljenost od ptica koje se teku. Ako crna pjega pjeva izvan metak, on čeka borbu. Nakon što je izabrao dobar trenutak, lovac se lagano podigne i podigne križnu štapiću na svojim ramenima, a zajedno s njom, cijela koliba također vodi nekoliko koraka naprijed. Nakon što je čekao sljedeću manifestaciju uzbuđenja mješina, postupno ih se približava na udaljenosti od pravog puca. Morate se pomaknuti ne do samog središta struje, ali kao da je nešto daleko od toga.

Znanje o navikama crnih grudi i vješto kretanje kolibe - sa zaustavljanjem i bez buke - čine ovaj zanimljiv, još uvijek malo opisan u literaturi, lov vrlo uspješan.

Gdje ptica grouse živi i kako živi: neke korisne informacije

Grouse je prilično velika ptica koja pripada obitelji fazana, čija je staništa vrlo opsežna: to je šuma, šumska stepa i djelomično stepa Eurasia. Možete se upoznati s tom pticom na području Ruske Federacije. Najčešće vodi sjedeći način života, ponekad luta u potrazi za hranom. On preferira živjeti na rubu šume, u dolini velikih rijeka.

Ove ptice imaju nekoliko vrsta:

  • livada;
  • Oštar repom;
  • crni grouse;
  • plava;
  • Bijeli kašalj;
  • pelin.

Neki od njih su stavljeni na čovjeka na rubu izumiranja i sada su pod zaštitom.

područje

Najčešći crni grouse u duljini Britanskih otočića i Alpa na Korejskom poluotoku i Ussuri regiji.

Na zapadu iu središnjem dijelu Europe, ove ptice žive u šumama, nastanjuju se u planinama. Uzduž sjeverne obale Danske, Belgije, Nizozemske, također ih možete upoznati. U Aziji, ove ptice se često nalaze u Kazahstanu, Kini, Mongoliji, Sjevernoj Koreji. U nekim su područjima ptice bile potpuno uništene od strane čovjeka (na primjer, crne grouse nisu pronađene na istočnom suvetovštini).

Na području Rusije crna grouse također imaju vrlo široku paletu. Na sjeveru se nalaze u sljedećim područjima:

  • Poluotok Kola;
  • Arkhangelsk regija;
  • Republika Komi;
  • Tyumen regiji.

Na jugu živi na sljedećim područjima:

  • Kursk;
  • Volgograd;
  • Voronjež;
  • doline Urala i Samara.

U istočnoj Rusiji može se vidjeti crna loza:

  • na sjeveru Baikal;
  • u dolinama rijeka Gorin i Argun,
  • uz rijeku Ussuri.

Grouse-Kosach se također često nalazi u baltičkim državama, Ukrajini, Poljskoj i Njemačkoj. Ova ptica se može vidjeti u Kazahstanu, osobito u sjevernim regijama, iu Mongoliji.

Očito, stanište tih ptica je prilično široko. Ponekad, u potrazi za hranom, migriraju na kratke udaljenosti, čime se proširuje zona staništa.

Veliki predstavnik crnog grouse, Kavkaz, ima manje ograničeno stanište: to je područje Rusije (Kavkaz), Azerbajdžana, Armenije, Gruzije, Turske. Najčešće se smjeste i gradi gnijezda na znatnoj visini, više od dva i pol kilometra iznad razine mora, i hrane se još više - na visini preko 3 km!

Ove su ptice također u Sjevernoj Americi, tako da mudraci vole ovaj kontinent. Zimi, živi u blizini farme, hraneći se na njihovu štetu, a za vrijeme tokene se kreće do šumovitih trava.

Wormwood grouse preferira gnijezde u neposrednoj blizini Rocky Mountains u Turkmenistanu, u gustoj dimu. Zimzeleni šumi naseljavaju grožđa.

staništa

Kosachis radije živi u takvim šumama, gdje postoje otvorena područja: u pravilu, malih šuma i svjetlosnih šuma. Često se naselite na rubovima poljoprivrednog zemljišta ili livade livade, na opekotine ili proplancima. Izbjegavane su tamne guste šume. Oni vole brežuljkaste šume, rjeđe - grmlje i močvare. Najomiljenije mjesto na kojem želi živjeti crna šumica je šumska breza, nije ništa drugo da se u Njemačkoj ova simpatija ptica naziva bukom!

Prije su se ptice naselile u stepama, ali tijekom poljoprivrednog razvoja, te su zemlje prenesene na čovjeka koji je pritisnuo krilate divove.

Ove ptice vole gnijezde na tlu, osobito odabiru sigurno mjesto u gustim grmljem ili šikarima. Ponekad za "prebivanje" odabire se mala depresija u tlu. Izgradnja gnijezda je odgovornost žene, muškarac neće sudjelovati u tom procesu. Gotovo "dom" je izolirano perjem, suhe trave.

Grouse puše oko 6-8 jaja i inkubira ih. Oko mjesec dana kasnije, ponekad - tri tjedna - pilići izlegu. Njihova hrana u prvim danima života bit će ličinke i insekti. Međutim, odrasle ptice vole biljnu hranu: pupoljci, lišće, bobice, češalj, cvjetovi i sjemenke.

Kavkavski crni konji skloniše se sklanjaju u šikare rododendrona i divlje ruže, nastanjuju male borovnice i gnijezde među niskim rastućim borovima. Gnijezda se smjeste u grmlje ili na livadnim padinama, ženka se bavi inkubiranjem jaja i brigu o potomstvu. Jaja obično ne prelaze šest.

Poput uobičajene crne grouse, balkanski predstavnici više vole držati se u stadu, u zimskom razdoblju ženke se sklanjaju muškarcima. U proljetnim mjesecima, ptice se penju na stabla kako bi okusile svježe pupave ili izbojke. Nakon što su uhvatili snažne noge za prtljažnik, mogu se dugo zadržati naopako. Ptice ne vole mijenjati svoje prebivalište, što je bio razlog njihovog gotovo potpunog uništenja: lovcima nije bilo teško naći gnijezda ove velike ljepote.

izgled

To su prilično velike ptice, dugačke oko 45 cm i teške oko kilograma. Mužjaci - prekrasni vlasnici crnih pera s bojom, iznad očiju, poput obrva, smješteni su crvenim prugama. Beak crna, šape tamne boje. Podnožje i pernici na unutarnjoj strani krila su bijeli i trbuh je smeđa. Letite perje smeđe tamne boje s bijelom impregnacijom, tzv. Ogledala. Kontrolna pera su crna. Ptica izgleda vrlo lijepo zbog glatkog savijanja ekstremnih repnih pera.

Ženke su manje atraktivne u izgledu. Oni su manji u veličini, obojani u žute-smeđe ili sive-žute boje s poprečnim prugama. Rep nije tako lijep kao u muškaraca i puno kraći.

Nestlings su također raznoliki, njihove boje uključuju smeđe, bijele, smeđe, žute pruge i mjesta.

Zanimljive činjenice

  • Ženka je jasno izrazila seksualne karakteristike: čak i neiskusne neće zbuniti mužjake i ženke. Ženke su šarene, smeđe-sive, rjeđe - tamno žute, čine zvuk slične kopiranju, a mužjaci su crni, zeleni ili purpurni sjaj, vlasnici jasnog glasa.
  • Crne šupljine razlikuju se izuzetnim sluhom i oduševljenim vidom, stoga osjećaju opasnost od daljine.
  • Mužjaci ne uzimaju gotovo nikakvu ulogu u uzgoju pilića. Oba raspored gnijezda i njegu mladih obavljaju žene. Oni hrane bebe i pažljivo ih skrivaju od opasnosti. Ako ženke vide približavajućeg grabežljivca, skrenut će pozornost na sebe, bježeći od gnijezda, kako bi spasili piliće na taj način.

Način života

Vodi zemaljsko postojanje, kreće se na drveće samo u potrazi za hranom. Međutim, to dobro odlazi, može pokriti desetke kilometara bez zaustavljanja. Ona preferira živjeti u stadima koja mogu doseći vrlo impresivnu veličinu - do 300 ptica različitih vrsta.

Vrijeme posebne aktivnosti je rano ujutro ili kasno navečer.

hrana

Kavkavski crni jarbol ljeti voli sjemenke, bobice, lišće i travu, a zimi hladno će rado jesti bušene naušnice, pupoljci, iskopati plodove i sjemenke ispod snijega.

Kosachas su također biljojedi: hrane se na pupoljci s užitkom (i breza i ostala stabla: šupljina, vrba, jasen, bobice (borovnice, divlja ruža, trešnja, borovnice, sjemenke), ponekad i jesti insekte, ali ova hrana je češća u pilićima. ptice žive bliže poljima na blagdan preostalog zrna nakon žetve. U nepovoljnim godinama njihova hrana postaje češeri i borove iglice, bobice od smreke.

Zimi

Grouse ne leti u toplim zemljama, preferirajući zimu u mjestu stalnog staništa. Ova se ptica iznenađujuće prilagođava teškim sezonama: živeći pored bobica, hrane se svojim pupoljcima. I sama u hladnoći, zagrijava se snijegom: uranja u stablo snijega, probijajući pravi mali kanal i kulminira u "sobi" gdje je crna loza i prolazi kroz loš vremenski uvjeti. Međutim, nakon što je čuo kako se snijeg probija pod šapama približavajućeg grabežljivca, osjetljive ptice odmah puše prema gore i odletjeti.

Malo uzgoj

Gniježđenje grouse počinje u proljeće. Mužjaci su smješteni na rubu šume ili u čistini i počinju teći - da proizvode čudne, melodijske zvukove, privlačeći pomagače. U ovom trenutku vrlo su aktivni: kreću se oko čišćenja, žurbe se jedna po jedna, pokušavaju se pojaviti u njihovoj slavi.

Nakon što ženke stignu na čistinu, bitke počinju. Oni su praktički sigurni za ptice, ali izgledaju nevjerojatno! Čupavi parovi ne nastaju, jedan muž može roditi nekoliko grouse. Nakon parenja, sve brige gnijezda, jaja i pilića postaju zadatak žene.

Područje crne grouse je prilično široko, međutim, ljudska intervencija na mnoge načine dovela je do činjenice da je raspon smanjen. Najviše je utjecalo na stanovnike stepa, koji su doslovno preživjeli poljoprivredni rad. Šumske ptice i dalje se osjećaju ugodno, zauzimaju prilično veliko područje šume i stepa Europe i Azije.

Grouse bird. Životni stil i stanište

Dolaskom ranog proljeća, čim se snijeg počne spuštati i pojavljuju se crne šljokice, možete promatrati crne pjege. Grouse počinje intenzivno trčati, skakati i glasno mrmljati.

Zato proći njihovu suparništvo između muškaraca. Ti pokreti i zvukovi traju oko 15-20 minuta. Nakon toga se čuju zvukovi tišine i završava prvi čin koncerta.

Ali to traje neko vrijeme i sve počinje. Svaka ptica u prirodi izvorno je na neki način. Ptica je zanimljiva svima, od vanjskog do izvanrednog ponašanja.

Vrste grouse

Postoji nekoliko vrsta tih zadivljujućih ptica. Svaki od njih ima svoje značajne razlike. Neki u prirodi postaju sve manji zbog aktivnosti ljudi, pa su sada pod pouzdanom zaštitom.

Zmaj zmija

Ovaj pernati, kao i svu ostalu braću, pripada rodovima fasana. U sjevernoj Americi možete vidjeti crnu jazbinu. Zimi, s početkom hladnog vremena, ptice ne mogu oklijevati završiti na farmama. Na tim je mjestima uspjelo preživjeti tešku doba godine i ne bi imali problema s hranom.

Stanište ovog tipa crnog grouse su orani, s mnogo divlje ruže i breze. Na početku sezone parenja, oni mijenjaju svoje mjesto razmještaja i prelaze na livade s visokom travom.

Za izgradnju gnijezda, ptice odabiru za sebe područja koja se nalaze u blizini vodenih tijela i niske trave. Prisutnost spremnika u blizini - preduvjet za ugodan život crnog grouse u prirodi. Ova je vrsta 1967. godine navedena u Crvenoj knjizi i smatra se ugroženom.

Velika grouse

Ova vrsta crne grouse živi na mjestima koja se kreću od središta Alaska do Yukona do Velikih ravnica. Veličina ove ptice je mala - duljina ne prelazi 49 cm, a težina ne doseže kilogram.

Značajka crne oštrih kopalja je rep, u čijem središtu su perje dulje od ostalih. Između očiju ptice postoji traka tamne boje. U ženki i muškaraca nema značajnih razlika. Boja u prvih osvjetljenja.

Velika grouse

To je pogodno za ove ptice da žive u proplancima s niskim travom, što pomaže vješto skrivanje gnijezda. Ako crna ždrebica živi u šumi, onda traži čišćenje za sebe. Često se nalaze na poljoprivrednom zemljištu i visokim usjevima.

tetrijeb

Te ptice su dovoljno velike. Njihovo je stanište šume i šumsko pustinje Azije. Najviše se ova vrsta može naći u Rusiji, Mongoliji, Kazahstanu i Kini. Također se promatra na području Ukrajine, Bjelorusije, baltičkih država, Poljske i Engleske.

Muškarci obično imaju veće parametre od ženki. Razlikuju se po svojoj boji. U boji muških crnih i zelenih tonova prevladavaju. U ženki je raznolik, s dominantnim crvenim i smeđim bojama. Ptice mogu težiti do 1,5 kg.

Crna grožđa

Ova vrsta crne ždrijelice živi u Aljasci, Kaliforniji, Kanadi i Koloradu. Oblak ovih ptica oslikan je tamnosivim plavim i zelenim tonovima. U pozadini tih boja zaslijepljeni češalj narančasta ili crvena.

Ptica prsima ukrašena je bijelom točkom. Veliča plavog grousa impresivna je. Ponekad težina odraslog muškarca prelazi kilogram. Između mužjaka i ženki nema značajnih razlika u bojama. Razlikuju se po veličini. Oni vole voditi sjedeći život u crnogoričnim šumama.

Kavkaza

Ime ove ptice govori za sebe. Stanište kavkaske grouse nalazi se na teritoriju Gruzije, Azerbajdžana, Armenije i Kavkaza. Izaberite mjesta sa šikarima od breze, divlje ruže. Mora biti malo, ali dovoljno da sakriju gnijezda ptica.

Pojava ove vrste crnih krzna je vrlo slična crnoj grouni, samo nekoliko manjih parametara. Boje mužjaka dominiraju crnim bojama, ženka je prepuna smeđih i crvenih tonova.

Crna grožđa

Na drugi način, ovo je ime ptičice još uvijek mudrac crne matice. Ova velika ptica živi u Sjevernoj Americi i Kanadi. Sudeći po imenu, ptica je cijeli život usko povezana s polinomom.

Sjeme biljke je njezina omiljena poslastica crnog grouse, u svojim guštarima oni vole graditi svoje domove, kao i sakriti od svojih neprijatelja. Za ovu vrstu grouse, prisutnost močvara je važno.

Boja mužjaka tih ptica mnogo je bogatija od ženki. U načelu, kao što je već rečeno, ovaj uzorak se promatra u svim vrstama crne grouse. U crnoj dunavskoj jezgri prevladavaju smeđi tonovi, razrijeđeni bijelim.

Vrata ptice na vrhu su bijelim ovratnikom. Jedinstven je pernasti rep koji se sastoji od seta perja koje se isprepliću u različitim smjerovima i stvaraju dojam cvjetnog pupoljka koji je otvoren.

Vrh pera je ukrašen bijelim, crne su u podnožju. Važno je napomenuti da samo muškarci imaju tako impresivan rep da privuku suprotni spol.

Pojava crne šupljine

Postoje razlike između mužjaka i ženki. Seksualni dimorfizam na najvišoj razini, u tom smislu, priroda je uložila sve napore. Svi mužjaci crnih pasa imaju svijetle i zasićene boje.

Općenito, to je vrlo lijepa ptica, koju možete gledati satima. Ptica ima veliku gradnju, malu glavu na kratkom vratu. Maksimalna težina pernata može doseći do 6,5 kg. Dužina može biti do jednog metra.

Kavkaska ženka

Oči ptica ukrašene su crvenom ne peremom kože. Kljun ptica nije osobito upečatljiv. Na njemu se nalazi izbočina. I nosnice su prekrivene perjem. Krila imaju malu dužinu, zaobljena su.

Atraktivan rep mužjaka je upečatljiv. Krajevi ptice prekriveni su perjem. Oblak ženki je nešto drugačiji od obilja mužjaka. To je prigušeno i ne tako prikriveno kao vanjsko okruženje.

Stanište ptica i način života

Tetereva se može naći u paleartičkim i neoarktičkim zonama. Područja od Pirineja do istočne Manchurije, zemlje Škotske i Mongolije, zemlje Sjeverne Amerike, Azije i Europe nastanjuju ove zanimljive i atraktivne ptice. Mnoge vrste njih se mogu naći u Rusiji.

To je sjedila ptica, ali tijekom razdoblja gniježđenja posebno je savjesno o tome gdje se želi izgraditi stan. U ovom trenutku, crna ždrijela pokušava izbjeći sumorne, gluhe šume s visokim stablima.

Čudesno i udobno u loncima i šumskim stablima, gdje se vide šumske breze, polja s žitaricama i plodovima. Ne tako davno bilo je moguće promatrati te ptice u stepama. No, s razvojem poljoprivrede, postupno su ga napustili.

Ptice odabiru zemlju za svoje gnijezdo. Upravo na njemu u gustim grmljem ili šikarima, crna grouse nalazimo utočište. Čini se da jednostavno koriste utor u tlu.

U pitanju kuće svu odgovornost leži samo na ženi. Predstavnik jačeg spola ne uzima najmanju participaciju. Za izolaciju gotovog kućišta koriste se perje i suhe trave. Ptice vole voditi život. Zimi, crne gajbe su posebno važne da se drže zajedno. Žena rijetko ostavlja mužjaka u ovo doba godine.

U proljetnim mjesecima ptice se kreću kroz drveće u potrazi za svježim pupoljcima i izbojcima. Zanimljivo je gledati ih u ovom trenutku. Crna gruda kuka na grani sa snažnim šapama i može se tako dugo držati naopako.

Oni su sjedili i nisu navikli na promjene u mjestu prebivališta. To je razlog gotovo potpune destrukcije nekih njihovih vrsta, jer ih lovci nisu tako teško pronaći.

Vrijeme trenutne grouse pada na početku proljeća. Razlikuju se u parovima. Do jeseni, crna pera vodi brigu o svojim potomcima, inkubira i pažljivo čuva. Bliže zimi, ptice se ponovno skupljaju u stadima. U ovom trenutku, oni se najčešće nalaze na stablima, iako crna grouse smatra ptice kopna.

Ptice lete u redu. Danju, lete s drveta na stablo u potrazi za hranom, a noću silaze na tlo. Zimi, za noćenja, penju se duboko u snijeg, čime se štedi od hladnog vremena. Tu mogu provesti nekoliko dana ako se temperatura na ulici značajno smanji. Ali čak i pod snijegom ptice su izuzetno oprezne.

Mužjak s ženama u sezoni parenja

Oni su savršeno razvili viziju i sluh. To im pomaže unaprijed predvidjeti opasnost. Vrijedi napraviti jedan neuspješni pokret za vrijeme lovstva i možete poništiti sve crne grouse. Užasnute ptice pušu brzo i bučno, uzrokujući promjenu.

Ovaj pernati predstavlja trgovačku vrijednost, stoga je lov na klasičnu utrku omiljena aktivnost mnogih lovaca. Takvo masovno istrebljenje dovelo je do činjenice da su neke vrste na rubu izumiranja i preuzete pod zaštitom čovječanstva.

hrana

Prehrambena prehrana je najrazličitija. Ovisi o sezoni i staništu ptice. U većoj mjeri u prehrani dominiraju biljna hrana. Ljeti, životinjska hrana može joj se pridružiti. Samo na samom početku svog života crni izmet treba mnogo insekata.

Zimi, vole pupoljci drveća, bobica i igala. Grouse, žive u blizini polja, bez ikakvog suzdržanost i strah feasts sorti usjeva. To je posebno vidljivo u jesen, tijekom razdoblja žetve. Uobičajena probava ptica pridonosi upotrebi sitnih šljunka i tvrdih sjemenki.

Reprodukcija i dugovječnost

Možete beskrajno razgovarati o crnoj grouse. Ovo je nevjerojatan i neusporediv spektakl. Muškarci nastoje najbolje pobijediti u korist ženki. Oni su toliko poligami da više od desetak ženki mogu oploditi u ovom braku razdoblju.

Nakon svih rituala i završene gnojidbe, žena se počinje baviti poboljšanjem doma. Muškarac joj ne pomaže u ovome. Na odabranom osamljenom mjestu, neprimjetnom grabežljivcima, ženka gradi gnijezdo i polaže od 6 do 9 bijelih jaja na smeđim točkama.

Vrijeme otvaranja traje oko 21 dan. Vidljivo je u bebama rođenim debelim pahuljicama. Oni su uvijek pored moje majke, slušaju i oponašaju je u svemu. Oko mjesec dana kasnije, pilići su na krilu. Životni vijek tih zanimljivih ptica traje 8-14 godina.

Pročitajte Više O Prednostima Proizvoda

Korisna svojstva kefira

Prehrana i zdravljeDobar je zdravlje posljedica dobre, potpune, uravnotežene prehrane. Dobra - znači, prije svega, kvalitetno, svježe i prirodno, bez miješanja svih vrsta boja, konzervansa, emulgatora, sladila, zgušnjivača i sl., Punopravno - to jest, bez masti, kao što je nedavno postalo moderno.

Opširnije

TOP 26 proteinske hrane

Proteini su one tvari bez kojih je normalno funkcioniranje većine procesa u tijelu nemoguće. Osim toga, oni su uključeni u izgradnju različitih vezivnih tkiva.Koji su proteini osobito korisni za ljude, kakva je hrana bogata proteinima, kako koristiti protein hranu za mršavljenje i još mnogo toga, detaljno ćemo ispitati.

Opširnije

Kako napraviti sok od brusnice od svježih ili zamrznutih plodova

Sok od lonca je jedno od tradicionalnih ruskih pića, koja je uvijek bila prisutna na stolovima naših predaka. Objasnite da je popularnost pića lako.

Opširnije